Co je špatného na českém turkovi

Nejspíš jste si už všimli, že tady moc českému turkovi nefandím. V tomhle článku vám řeknu proč a proč byste měli dát šanci alternativním přípravám kávy. Pojďme na to. 🙂

Zdá se, že je neporazitelný. Tato stálice českých domácností hravě přežila i příchod mnohých vychytávek v podobě kávovarů či alternativních způsobů připravy kávy a stále zůstává oblíbeným kávovým nešvarem Čechů. Je to rychlé, superlevné a spousta lidí je na turka tak zvyklá, že ani nevyhledává nic lepšího. Já si ale myslím, že je to ohromná škoda.

Co je tedy na turkovi špatně?

Kupuje se po obřích baleních v supermarketu za pár korun a prý voní hezky. To, co by na první pohled mohlo vypadat jako normální káva, je ve skutečnosti ale jen velmi nekvalitní káva, jejíž kvality se hravě zamaskují tím, že už se prodává namletá. Vyrábí se totiž ze zrnek podprůměrné kvality, která mají do čerstvosti hodně daleko. Je to zkrátka chuťově nevýrazná (ne-li podřadná) surovina nevalné kvality a tomu odpovídá i výsledný nápoj. (Zajímá vás, jak se pozná kvalitní káva? To se dočtete v tomto článku.)

Hned jak dovře voda, turek se ihned zalévá. A to je právě ta chyba. Kávě (ani čaji) vroucí voda nesvědčí, doporučuje se ji nechat chvilku vychladnout alespoň na 96 stupňů. Když zalijete kávu ještě bublající vodou, spálíte ji a zničíte tím veškerou dobrou chuť, kterou mohla mít.

Dalším nešvarem je, že lógr zůstává na dně šálku, dokud turka nedopijete. Káva by se však měla louhovat maximálně čtyři minuty. Jakýkoli delší kontakt kávy s vodou způsobí, že se do nápoje začnou uvolňovat látky, které nepřejí našemu trávení, odpadní látky jako třísloviny či dokonce karcinogeny a také přebytečný kofein. Tím pádem pijete nápoj s velkým, až nezdravým množstvím kofeinu, a s vyplavenými látkami, které v kávě nemají co dělat. Český turek zkrátka není pro zdraví to pravé, dává zabrat především žaludku a játrům.

Přitom příprava kávy v domácích podmínkách nabízí spoustu mnohem lepších možností jak z hlediska zdraví, tak i chuti, aroma i kvality výsledného šálku. Není to drahé, složité, ani namáhavé a každý si může zvolit alternativní metodu přípravy kávy podle svých možností a preferencí. Vším, co o domácí přípravě kávy potřebujete vědět, vás provede série článků s návody a tipy jak na to. Zdraví máme jen jedno a jak říká jedna z oblíbených kávomilských hlášek: Život je příliš krátký na to, abychom pili špatnou kávu.

Už jste třeba vyzkoušeli pravou tureckou kávu připravenou v džezvě? Je to úplně jiný zážitek. 😉

Co si myslíte o turkovi Vy? Pijete ho nebo už jste ho pít přestali?

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Jaroslav Orlík napsal:

    Ne všechno, co tu píšete, je pravda. Například, když si u mě návštěva řekne o turka, moc radosti tedy nemám, ale použijí kvalitní kávu, kterou si sám pražím. Piju jen espresso italského typu, takže pražím na full city, takže kapku tmavěji, nemaje rád ocet, jak se dnes espresso často připravuje. Vodu taky nechám vychladnout. Jestli je v něčem problém, tak v tom, že lidé jsou schopni u turka sedět klidně hodinu. To pak už je větrák, studený, hnusný, a jak správně píšete, je v něm vylouhováni veškeré svinstvo. Mi žádná alternativa k espresso nechutná, je to všechno řidina.

    • Markéta napsal:

      Děkuji za komentář, Jaroslave. 🙂 Když jsem ten článek psala, měla jsem na mysli toho nejtradičnějšího z nejtradičnějších českých turků, tedy pár lžiček nekvalitního kávového prášku černého jako bota, zalít vroucí vodou a servírovat. Samozřejmě ale máte pravdu, že takhle černobílé to není. Jsem ráda, že turka aspoň trochu zachráníte kvalitnějšími zrnky. I když teda z toho nešvaru, kdy sklenka s turkem sedí na stole hodinu a její majitel ji pak vyzunkne studenou, mi běhá mráz po zádech. 🙂 A zkoušel jste některou z alternativních metod? Ty vám sice přímo espresso nepřipraví, ale kávu umí také výbornou. A třeba takový french press vůbec pracný není, příprava zabere jen pár minut.
      Zdravím,
      Markét

      • Tomáš napsal:

        Rozhodně nejsem pamětník, ale káva se zasádně prodávala pražená nemletá. Např. v obchodech byly elektrické mlýnky. Radikální změna přišla tak od roku 1995-2000 kdy to úplně vymyzelo. Proč asi že?

        • Markéta napsal:

          Pěkný den, Tomáši,
          vzpomínám si, že když jsme si jako děti chodili do sámošky (místo ní tu teď stojí Kaufland) pro sladkosti, zákazníci si mleli kávu přímo v obchodě. Byla to ta nejkouzelnější vůně na světě. 🙂 Na druhou stranu je ale skvělé mít vlastní kávomlýnek doma a umlít si zrnka těsně před přípravou.
          Mějte se hezky,
          Markét

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.