Jednoduché, zato chutné a vláčné koláče mám nejradši ze všeho. Když mě popadne mlsná, jednoduše smíchám pár ingrediencí, těsto dám na pár minut do trouby a za chvíli už si můžu u šálku kávy či čaje pochutnat na nějaké dobrotě. Pokud to máte podobně, tenhle skořicovo-jablečný koláč je ideálním kandidátem. Vyzkoušejte ho taky a vychutnejte si ho u čaje nebo kávy! Recept najdete v článku. 🙂
Co budete potřebovat:
na koláč:
- 65 gramů másla pokojové teploty
- půl hrnku třtinového cukru (osobně tolik sladit nepotřebuji, takže klidně dávám cukru méně)
- 1 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek hladké mouky (já použila špaldovou)
- třetina hrnku mléka
- 1 větší jablko
- skořice na ozdobu
na polevu:
- 10 gramů rozpuštěného másla
- půl lžičky skořice
- cukr nebo med na oslazení
Jak na to:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a kulatou formu na koláč vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte kokosem.
- Vyšlehejte máslo, cukr, vejce a vanilkový extrakt, dokud se vše nespojí do hladké hmoty.
- Postupně přimíchejte mouku s mlékem a těsto nalijte do připravené formy na koláč.
- Jablko omyjte, rozkrojte, vyjměte ohryzek a nakrájejte na tenké plátky, kterými ozdobte koláč. Posypte je jemně skořicí a dejte péct na cca 20 minut.
- Mezitím si připravte polevu. Smíchejte rozpuštěné máslo se skořicí a oslaďte dle svých vlastních preferencí.
- Po 20 minutách vyndejte koláč z trouby a polijte rovnoměrně polevou.
- Koláč dejte ještě na 5 až 10 minut péct. Pokud do něj píchnete špejlí a nezůstane na ní žádné těsto, je hotový. Vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout.
A je to! Přeji pohodové mlsání u kávy a čaje. 🙂