Jestli v gastronomii existuje symbol podzimu, pak je dýně nejžhavějším kandidátem. Už jste ji vyzkoušeli nasladko v kombinaci s čokoládou? Já ano, upekla jsem si tyhle parádní dýňové brownies a nemůžu si spojení čokolády a dýně vynachválit. Recept na dýňové brownies najdete v článku. 🙂
Co budete potřebovat:
- dýně hokkaido
- 50 ml mléka + na případné zředění těsta
- 1 hrnek hladké mouky (může být i špaldová, kterou jsem použila já)
- špetka soli
- lžička prášku do pečiva
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla
- 3 vejce
- 200 gramů čokolády na vaření
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 lžička skořice
- půl lžičky mletého koriandru
- půl lžičky mletého muškátového oříšku
Jak na to:
- Nejprve si připravte dýňové pyré. Dýni očistěte, vydlabejte semínka a nakrájejte na větší kousky. Rozprostřete je na plech na pečicí papír a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 20 minut. Poté rozměklou dýni vyndejte a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte těsto. V míse smíchejte sypké ingredience: mouku, sůl, prášek do pečiva.
- V další míse přimíchejte k rozpuštěnému a zchladlému máslu cukru a potom postupně vejce jedno po druhém. Nakonec přimíchejte i sypkou směs, dokud nevznikne těsto.
- Těsto rozdělte na poloviny. Do jedné z půlek vmíchejte kakao a rozpuštěnou čokoládu. Pokud je těsto příliš tuhé, zřeďte ho několika lžicemi mléka.
- Dýni rozmixujte s 50 ml mléka dohladka. Přidejte skořici, koriandr a muškátový oříšek a dýňové pyré vmíchejte do druhé poloviny těsta. Pokud je výsledné těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky.
- Plech vymažte a vysypte strouhaným kokosem. Poté do něj střídavě lžící přidávejte čokoládové a dýňové těsto, aby vám brownies hezky hrálo barvami.
- Pečte asi 40 až 55 minut (v závislosti od toho, jakou máte troubu, či jak řídké nebo tuhé máte těsto) při 180 stupních.
A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂