Hořká čokoláda si s dýní velmi rozumí a navíc mám takovou podzimní náladu babího léta, tak jsem se rozhodla upéct si brownies s báječně kořeněným dýňovým pyré. Ke kávě se to mlsalo samo. Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
na brownies:
- 120 gramů kvalitní čokolády na vaření
- 1 + 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce tekutého medu
- 1 hrnek dýňového pyré (příprava popsána níže)
- 3/4 hrnku jemné špaldové mouky
- 1/4 hrnku holandského kakaa
- lžička kukuřičného škrobu
- lžička sody
- špetka soli
na vrstvu kořeněného dýňového pyré:
- 1 hrnek dýňového pyré (příprava popsána níže)
- 3 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- lžička mleté skořice
- lžička perníkového koření
- 1/4 lžičky koriandru
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
Jak na to:
- Nejdříve je potřeba připravit si dýňové pyré. Středně velkou dýni hokaido očistěte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na menší kostky a dejte vařit, dokud dýně nezměkne. Nechte chvíli vychladnout a poté rozmixujte s trochou vody na pyré.
- Teď je načase pustit se do brownies. Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu s lžící kokosového oleje.
- V míse smíchejte hrnek dýňového pyré s medem a zbylý rozpuštěný kokosový olej.
- Sypké ingredience – mouku s kakaem, kukuřičným škrobem, sodou a špetkou soli – smíchejte dohromady, přes síto přisejte k dýňové tekuté části a promíchejte.
- Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte.
- Těsto na brownies vlijte do předem vymazané a vysypané formy na koláč.
- Kořeněné dýňové pyré si připravte tak, že v míse smícháte dýňové pyré, med, kukuříčný škrob, skořici, muškátový oříšek, perníkové koření a koriandr.
- Promíchejte a vlijte na těsto na brownies. Pyré rozprostřete rovnoměrně do všech stran.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 35 až 40 minut, dokud dýňová vrstva není na povrchu ztuhlá.
- Nechte alespoň půl hodiny vychladnout, než dáte brownies do ledničky ztuhnout. A je hotovo!
Přeji pohodové podzimní mlsání u kávy. 🙂