Ze zahrady jsme si domů odnesli hromadu jablek a lámali si hlavu, co s nimi. Trochu jsem zapátrala na internetu, nechala se inspirovat a výsledkem je tenhle báječný jablečný smetanový koláč. Je sice trochu pracnější, ale rozhodně stojí za tu námahu. Navíc si ho můžete upéct úplně bez cukru. Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
na korpusové těsto:
- 200 gramů jemné žitné mouky
- 50 gramů rýžové mouky
- 125 gramů másla (povolené, pokojové teploty)
- 1 vejce
- špetka soli
na jablečno-smetanovou náplň:
- 15 gramů másla
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3 velké lžíce medu
- 3 lžičky rumu
- 4 až 6 jablek (4 větší nebo 5 či 6 menších)
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 vejce
- lžíce medu
Jak na to:
- Nejdříve si připravíme těsto na korpus. Na válu zpracujte oba typy mouky s povoleným máslem, špetkou soli a vejcem do hladkého tuhého těsta. Zpracujte ho do tvaru koule a dejte do ledničky alespoň na půl hodiny vychladit.
- Mezitím si okrájejte jablka a nakrájejte je na měsíčky.
- Připravte si také náplň. V malém hrnci rozpusťte máslo, med a citronovou šťávu, dokud se všechny ingredience nerozpustí. Nakonec přidejte i rum a pořádně zamíchejte. Odstavte z plotny.
- Těsto je velmi křehké, takže se vám ho nejspíš nepovede vyválet. Pokud ano, gratuluju. 🙂 V opačném případě si vymažte a vysypte formu na koláč a těsto kousek po kousku namačkejte na dno a po okrajích formy. Dno propíchejte vidličkou.
- Na korpusové těsto vyskládejte jablka jedno přes druhé hezky do kruhového obrazce a rovnoměrně potřete směsí z másla, medu, citronové šťávy a rumu. Dejte péct do trouby vyhřáté na 220 stupňů na 10 minut.
- Po deseti minutách snižte teplotu na 200 stupňů a pečte dalších 20 minut.
- Mezitím dokončíme přípravu náplně. V misce smíchejte smetanu ke šlehání s vejcem a lžící medu. Touto směsí nakonec přelijte jablka a pečte ještě dalších 10 až 15 minut, dokud smetanová náplň neztuhne.
- A je hotovo!
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉