Horké letní dny i pochmurný podzim vyžadují nějaké to osvěžení, a tak jsem si k víkendové kávě a mlsání upekla tenhle lehký šťavnatý tvarohový koláč s ostružinami. Můžete si ho upéct také, a to komplet bez cukru. V článku najdete recept.
Co budete potřebovat:
130 gramů rozměklého másla
2 vejce (oddělit žloutky a bílky)
5 velkých lžic tekutého medu (nebo 125 gramů třtinového cukru)
250 gramů polotučného tvarohu ve vaničce
70 gramů rýžové mouky
100 gramů špaldové mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
několik lžic mléka
2 hrsti ostružin
Jak na to:
Povolené máslo smíchejte s medem (nebo cukrem) a žloutky a až se vše spojí do hladké hmoty, vmíchejte tvaroh.
V míse smíchejte oba typy mouky a prášek do pečiva a tuto sypkou směs postupně přimíchávejte k tekuté směsi. Těsto zřeďte podle potřeby několika lžicemi mléka.
Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
Nakonec přimíchejte i ostružiny.
Těsto přelijte do předem vymazané a kokosem vysypané kulaté formy na koláč a pečte asi 30 minut při 180 stupních.
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)