Už jste někdy ochutnali kávu z tropické Kostariky? Ať už je to, jak chce, pojďme se do této překrásné země střední Ameriky vydat a říct si víc o kávových zrncích, která odtud vyvážejí do celého světa. Pojďme si říct o tajích kostarické kávy. 🙂
Ačkoli kostarická káva není tak rozšířená jako třeba ta brazilská nebo kolumbijská, často se o ní říká, že patří mezi chuťově i aromaticky vynikající kávy. Kávovník byl do této země dovezen v roce 1779 z kolébky této rostliny, Etiopie. A byla to právě Kostarika, která jako první ze zemí střední Ameriky začala pěstovat kávu ve velkém měřítku a káva doposud patří k nejvýznamnějším vyváženým komoditám. Prý tu na plantážích roste až 400 milionů kávovníků, a to především arabiky, protože robusta se tu pěstovat nesmí.
Výjimečnou kvalitu kostarické kávě předávají příznivé podmínky pro pěstování. Kávovník tu roste zejména ve vysokých nadmořských výškách na kyselé sopečné půdě vyhaslých vulkánů, která propůjčuje budoucím zrnkům jejich proslulou jemnost a zároveň hedvábnou bohatou chuť. Nejproslulejší plantáže se nachází v kantonu Tarrazu v oblasti San Lorenzo, kterou najdete nedaleko kostarické metropole San José.
Kostarická káva vyniká zejména svou jemností, mírnou aciditou a zároveň bohatou vyváženou chutí. Ocení ji nejen ti, kteří s kávou teprve začínají a nehledají extrémní kávové požitky, ale také kávoví gurmáni, kteří dokáží ocenit vysokou kvalitu zrnek a čistou plnou chuť.
Velice oblíbenou kostarickou kávou je Costa Rica Tarrazu, která se pěstuje ve vlhkém podnebí na půdě vyhaslých sopek ve zmíněném kantonu Tarrazu. Vyznačuje se mírnou kyselostí, která připomíná citrusové plody ozvláštněné tóny vanilky, lískových ořechů a karamelu.
Káva Costa Rica Tarrazu můžete zakoupit v zrnkové nebo mleté variantě v klasickém 250 gramovém balení nebo také v elegantní dárkové dóze, která je skvělým dárkem pro vaše blízké kávomily.
A co vy a kostarická káva? Patří mezi vaše oblíbené? 🙂
*Použité fotografie: náhledový obrázek: Stefano Ravalli, na základě licence CC BY-NC-SA 2.0, flickr.com