Přišel čas upéct si zase švestkový koláč. Švestek jsem si z trhu přinesla dost a víkend bez příjemného rituálu mlsání u kávy by nebyl tím pravým ořechovým, zvlášť když už se dny krátí a je čím dál chladněji. A tak jsem si upekla koláč bez cukru, s mým oblíbeným ovocem, vonící po másle a s hromadou křupavé drobenky. Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 100 gramů povoleného másla
- 70 gramů cukru nebo 15 datlí
- 230 gramů jemné špaldové mouky
- 1 vejce
na náplň:
- asi 15 větších švestek
- 4 lžíce jahodové marmelády
na drobenku:
- 100 gramů povoleného másla
- 100 gramů jemné špaldové mouky
- 2 lžičky skořice
- volitelně 75 gramů cukru
Jak na to:
- Nejprve připravíme těsto. Pokud sladíte cukrem, rozšlehejte vejce s cukrem. Pokud sladíte datlemi, datle si dopředu namočte v horké vodě, dokud nezměknou. Poté je nakrájejte na malé kousky a spolu s vejci rozšlehejte v hladkou hmotu, nejlépe v mixéru na smoothie (nebo v jakémkoli silném mixéru, který dokáže datle rozmělnit).
- V jiné míse smíchejte sladkou směs s máslem a moukou, nejlépe rukama, aby vzniklo hladké těsto. Těsto namačkejte do předem vymazané a vysypané formy na koláč, na dno i do výšky po okrajích.
- Na těsto naneste marmeládu.
- Omyjte si švestky, vypeckujte je a nakrájejte na menší kousky. Pokryjte jimi marmeládovou vrstvu. Ideálně by jich mělo být tolik, aby pokryly celou plochu.
- Nakonec si připravíme drobenku. V menší míse smíchejte máslo s moukou a skořicí. Pokud sladíte, přidejte i cukr. Hněťte tak dlouho, dokud se ingredience nespojí a nevzniknou drobivé kousky. Drobenkou pak posypte celý koláč.
- Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 35 minut, dokud není krásně voňavý a zlatavý. A je hotovo.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉