„Stračatela“, moje oblíbená italská zmrzlina z dětství, kterou zbožňuji doteď. A takové stracciatella řezy jsou také dobrota. Už jste je vyzkoušeli? Já ano. Jsou krémové, rozplývají se na jazyku a spolu s kávou tvoří skvělou kombinaci.
Co budete potřebovat?
na těsto:
- 3 vejce
- 90 gramů cukru krystal
- 2-3 lžíce slunečnicového oleje
- 70 gramů polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 4 lžíce holandského kakaa
na krém:
- 400 ml bílého jogurtu (nejlépe řeckého)
- 250 ml smetany ke šlehání
- vanilkový cukr (+ další cukr podle chuti)
- 1 želatinový ztužovač
- dvě řady hořké čokolády
Jak na to?
- Vyšlehejte vejce s cukrem do hladké hmoty. Postupně přidejte olej, mouku, prášek do pečiva a kakao.
- Těsto nalejte na malý plech nebo do malé formy (o průměru 22 cm) a pečte při 180 stupních asi 20 až 25 minut.
- Těsto nechte po upečení schladnout a v mezičase si připravte krém. Smetanu vyšlehejte do tuha, přidejte jogurt, vanilkový cukr (dochuťte podle preferencí – já třeba nesladím skoro vůbec), nastrouhanou či nasekanou čokoládu a želatinový ztužovač.
- Krém nalejte na těsto a uhlaďte. Můžete ho ozdobit holandských kakaem nebo čokoládovými hoblinkami. Řezy dejte do ledničky ztuhnout.
Přejeme dobrou chuť. 😉