Rebarborový koláč s tvarohem a drobenkou

Rebarbora si mě svou lehce nakyslou výraznou chutí naprosto získala, a tak každý rok vyhlížím, kdy už budu moci rebarboru sklidit ze zahrádky a upéct si zase nějaký ten koláč. Tentokrát jsem zvolila osvědčenou kombinaci rebarbory, tvarohu a voňavé drobenky. Zní to skvěle? V článku najdete recept. 🙂

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 60 gramů třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 100 gramů rozpuštěného a zchladlého másla
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 190 gramů celozrnné špaldové mouky
  • půlka sáčku kypřicího prášku do pečiva

rebarborová směs:

  • 1 vanička polotučného tvarohu
  • 2 lžíce medu tekutého typu
  • 10 až 15 stonků rebarbory
  • 50 gramů třtinového cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu

na drobenku:

  • 50 gramů másla pokojové teploty
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 80 gramů polohrubé mouky

Jak na to:

  1. Rebarboru oloupejte, očistěte, nakrájejte na malé kousky a v míse smíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem. Dejte stranou a mezitím si připravte těsto.
  2. V míse smíchejte vejce s cukrem, máslem a jogurtem a nakonec vmíchejte také mouku s kypřicím práškem. Těsto vlijte do předem vymazané a kokosem vysypané formy na koláč a trochu ho přihrňte k okrajům formy.
  3. V míse smíchejte tvaroh a med (dle chuti můžete medu samozřejmě přidat nebo ubrat či sladit cukrem). Tvarohem potřete těsto po celé ploše kromě okrajů a posypte rebarborou.
  4. Nakonec si připravte drobenku z másla, cukru a mouky a posypte jí koláč.
  5. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na zhruba 40 minut.

A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy! 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.