Rebarbora si mě svou lehce nakyslou výraznou chutí naprosto získala, a tak každý rok vyhlížím, kdy už budu moci rebarboru sklidit ze zahrádky a upéct si zase nějaký ten koláč. Tentokrát jsem zvolila osvědčenou kombinaci rebarbory, tvarohu a voňavé drobenky. Zní to skvěle? V článku najdete recept. 🙂
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 60 gramů třtinového cukru
- 2 vejce
- 100 gramů rozpuštěného a zchladlého másla
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 190 gramů celozrnné špaldové mouky
- půlka sáčku kypřicího prášku do pečiva
rebarborová směs:
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 2 lžíce medu tekutého typu
- 10 až 15 stonků rebarbory
- 50 gramů třtinového cukru
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
na drobenku:
- 50 gramů másla pokojové teploty
- 50 gramů moučkového cukru
- 80 gramů polohrubé mouky
Jak na to:
- Rebarboru oloupejte, očistěte, nakrájejte na malé kousky a v míse smíchejte s cukrem a kukuřičným škrobem. Dejte stranou a mezitím si připravte těsto.
- V míse smíchejte vejce s cukrem, máslem a jogurtem a nakonec vmíchejte také mouku s kypřicím práškem. Těsto vlijte do předem vymazané a kokosem vysypané formy na koláč a trochu ho přihrňte k okrajům formy.
- V míse smíchejte tvaroh a med (dle chuti můžete medu samozřejmě přidat nebo ubrat či sladit cukrem). Tvarohem potřete těsto po celé ploše kromě okrajů a posypte rebarborou.
- Nakonec si připravte drobenku z másla, cukru a mouky a posypte jí koláč.
- Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů na zhruba 40 minut.
A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy! 🙂