Pomerančový koláč

Ještě nikdy mě nenapadlo upéct si buchtu / koláč / dort s pomerančem a po tomto víkendovém mlsání se chytám za hlavu a nechápu proč. Pomeranč je totiž na pečení jako dělaný a rozhodně je zajímavou variantou vámi už stokrát vyzkoušených kombinací. Upekla jsem si tento pomerančový chlebíček s ořechy, čokoládou a také smetanovo čokoládovou polevou. Stojí to za vyzkoušení? Recept najdete v článku.

 

Co budete potřebovat?

pomerančový chlebíček

  • 80 gramů másla
  • 2 vejce
  • 15 datlí nebo 100 gramů třtinového cukru
  • 1 pomeranč
  • 270 gramů špaldové mouky
  • půl sáčku kypřícího prášku
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • 500 ml podmáslí
  • hrst mandlí
  • hrst lískových oříšků
  • dvě řady čokolády na vaření nebo hořké čokolády

smetanovo-čokoládová poleva:

  • kelímek zakysané smetany
  • 1 tabulka čokolády na vaření nebo hořké čokolády

 

Jak na to?

  1. Rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout.
  2. Oloupejte pomeranč a dílky nakrájejte na malé kousky.
  3. Pokud sladíte datlemi, mezitím si omyjte datle a nechte je změknout v horké vodě. Až jsou datle dostatečně měkké, rozmixujte je spolu s vejci a trochou vody v hladkou sladkou hmotu. Hmotu přelijte do mísy a přimíchejte rozpuštěné máslo. V další míse smíchejte mouku, sůl, kypřící prášek a skořici. Sypkou směs postupně přimíchávejte k tekuté směsi.
  4. Pokud sladíte cukrem, smíchejte vychladlé rozpuštěné máslo s vejci. V další míse smíchejte mouku, cukr, sůl, kypřící prášek a skořici. Sypkou směs postupně přimíchávejte k tekuté směsi.
  5. Postupně přimíchávejte podmáslí, dokud není těsto hezky vláčné.
  6. Nakonec přimíchejte kousky pomeranče, ořechy a nakrájené kousky čokolády.
  7. Těsto vlijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte asi 40 – 45 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
  8. Až je koláč upečený, nechte ho vychladnout a mezitím si připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, sundejte ji z plamene a přimíchejte k ní zakysanou smetanu. Měla by vám vzniknout světle hnědá poleva, kterou rozetřete na vychládlý koláč. A je hotovo.

Přejeme dobrou chuť. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.