V létě hubneme do plavek, tak proč si nezamlsat zdravě? Vyzkoušejte tenhle skvělý drobenkový koláč s meruňkami a černým rybízem, který si můžete dopřát bez výčitek. Je v něm minimum cukru, a přesto chutná výborně. 😉
Co budete potřebovat?
na drobenkové těsto:
- půl kostky změklého másla
- hrnek špaldové mouky
- půl hrnku ovesných vloček
- půl hrnku polohrubé mouky
- lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- hroznový cukr dle chuti
ovoce:
- černý rybíz
- meruňky
- nebo jakékoli jiné ovoce
na drobenku na posyp:
- 5 dkg másla
- 4 lžíce špaldové nebo hrubé mouky
- cukr moučka nebo hroznový cukr dle chuti
Jak na to?
- Ze změklého másla, špaldové a polohrubé mouky, ovesných vloček, vejce a prášku do pečiva vytvoříme drobenkové těsto a namačkáme ho na dno plechu. V případě potřeby ještě přidáme mouku. Těsto by mělo být asi centimetr vysoké a hutné.
- Na těsto vyskládáme ovoce. Já jsem použila meruňky a černý rybíz, je ale možné zvolit jakékoli jiné ovoce či kombinaci. Fantazii se meze nekladnou. 🙂 Posypeme hroznovým cukrem, aby ovoce nebylo kyselé.
- Nyní si vytvoříme drobenku na posyp. Máslo utřeme s moukou a přidáme cukr dle chuti. Drobenkou posypeme ovoce.
- Pečte při 180 stupních asi 25 minut do zlatova.
Přejeme dobrou chuť. 😉