Mrkvový dort

Vůně skořice, citronovo-smetanová poleva, křupavé vlašské ořechy, je vláčný, když se do něj zakousnete a voní po mrkvi a vánocích. Řeč je samozřejmě o mrkvovém dortu, který se ke kávě mlsá jedna báseň. Recept najdete v článku. 

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
  • 4 – 5 velkých lžic medu nebo hrnek a půl třtinového cukru (já sladila medem)
  • 1 hrnek rýžové mouky
  • 3/4 hrnku žitné mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • 3 lžičky mleté skořice
  • špetka soli
  • 120 gramů zakysané smetany
  • 6 středních mrkví, nahrubo nastrouhaných
  • 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů

na polevu:

  • vanička jemného plnotučného tvarohu
  • tři lžíce zakysané smetany
  • jedna až dvě lžíce medu na oslazení
  • lžička šťávy z citronu

 

Jak na to:

  1. V míse smíchejte vejce s rozpuštěným kokosovým olejem a medem či cukrem.
  2. V druhé míse smíchejte všechny sypké ingredience: oba typy mouky, kypřicí prášek, sodu, sůl, skořici. Postupně tuto sypkou směs přimíchávejte k té tekuté střídavě se zakysanou smetanou, dokud nevznikne vláčné těsto.
  3. Nakonec do těsta vmíchejte nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy.
  4. Těsto vlijte do předem vymazané a kokosem vysypané formy na koláč a pečte asi hodinu při 175 stupních. Po zhruba půl hodině, kdy je povrch dortu upečený a hrozí, že by se spálil, přikryjte ho pečícím papírem. Pečte do té doby, dokud šplejle, kterou píchnete doprostřed dortu, není suchá a čistá. Může se zdát, že je mrkvový dort už dávno upečený, ale uprostřed ještě může být syrový.
  5. Až dort vychladne, připravte si citronovo-smetanovou polevu. Smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a šťávou z citronu. Dochuťte dle svých preferencí medem nebo i cukrem a polevu rovnoměrně rozetřete na povrch dortu. Je hotovo.

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.