Kefírový koláč s rybízem a jablky

Kefír umí dodat buchtám a koláčům originální chuť, báječnou vláčnost a také krásně provoní celou kuchyň. S ovocem navíc tvoří skvělou kombinaci. O víkendu tedy padla volba na kefírový koláč, který jsem doplnila lehce nakyslým rybízem a sladkými jablky a posypala ho drobenkou. To vše ze špaldové mouky a kompletně bez cukru. Mrkněte na recept. 🙂

 

Co budete potřebovat:

na koláč:

  • 500 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 5 velkých lžic medu
  • 2 vrchovaté hrnky špaldové mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 velké hrsti rybízu
  • 2 jablka

na drobenku:

  • 100 gramů povoleného másla
  • 100 gramů jemné špaldové mouky
  • 2 lžičky skořice
  • volitelně 75 gramů cukru

Jak na to:

  1. V míse smíchejte vejce s trochou kefíru. Postupně pak přimíchávejte zbytek mouky s práškem do pečiva a zbytek kefíru. Doslaďte medem. Těsto by mělo být vláčné, ale ne příliš řídké nebo tuhé.
  2. Těsto přelijte do předem vymazané a kokosem vysypané formy na koláč a posypte ho rybízem. Naklaďte na něj také jablka nakrájená na plátky.
  3. Nakonec si připravíme drobenku. V menší míse smíchejte máslo s moukou a skořicí. Pokud sladíte, přidejte i cukr. Hněťte tak dlouho, dokud se ingredience nespojí a nevzniknou drobivé kousky. Drobenkou pak posypte celý koláč.
  4. Dejte péct asi na 35 až 40 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Přeji příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *