Kefír umí dodat buchtám a koláčům originální chuť, báječnou vláčnost a také krásně provoní celou kuchyň. S ovocem navíc tvoří skvělou kombinaci. O víkendu tedy padla volba na kefírový koláč, který jsem doplnila lehce nakyslým rybízem a sladkými jablky a posypala ho drobenkou. To vše ze špaldové mouky a kompletně bez cukru. Mrkněte na recept. 🙂
Co budete potřebovat:
na koláč:
- 500 ml kefíru
- 2 vejce
- 5 velkých lžic medu
- 2 vrchovaté hrnky špaldové mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 2 velké hrsti rybízu
- 2 jablka
na drobenku:
- 100 gramů povoleného másla
- 100 gramů jemné špaldové mouky
- 2 lžičky skořice
- volitelně 75 gramů cukru
Jak na to:
- V míse smíchejte vejce s trochou kefíru. Postupně pak přimíchávejte zbytek mouky s práškem do pečiva a zbytek kefíru. Doslaďte medem. Těsto by mělo být vláčné, ale ne příliš řídké nebo tuhé.
- Těsto přelijte do předem vymazané a kokosem vysypané formy na koláč a posypte ho rybízem. Naklaďte na něj také jablka nakrájená na plátky.
- Nakonec si připravíme drobenku. V menší míse smíchejte máslo s moukou a skořicí. Pokud sladíte, přidejte i cukr. Hněťte tak dlouho, dokud se ingredience nespojí a nevzniknou drobivé kousky. Drobenkou pak posypte celý koláč.
- Dejte péct asi na 35 až 40 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Přeji příjemné mlsání u kávy. 😉