Dnes budeme mlsat zdravě, tedy alespoň zdravěji. Tyhle karotkové muffiny jsou naprosto skvělé a jejich skořicová příchuť a vláčnost se hodí ke chvilkám pohody strávenými ukávy. Zvlášť teď na podzim.
Budete potřebovat:
2 vejce
50 ml slunečnicového oleje
35 gramů hnědého cukru
70 ml medu
150 gramů hladké mouky
2-3 větší lžíce skořice (dle chuti)
lžička sody
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
šťáva z jednoho pomeranče (můžete ji nahradit i džusem)
1 lžíce rumu
3 středně velké karotky
vlašské ořechy
Jak na to?
Ve velké míse smíchejte vejce, slunečnicový olej, hnědý cukr a med, dokud nevznikne hladká hmota. Můžete ji i rozšlehat šlehačem, aby byla nadýchanější.
Do druhé, menší mísy si nachystejte mouku, skořici, prášek do pečiva, sodu a špetku soli a vše promíchejte. Tuto suchou směs postupně vmíchejte do velké mísy s tekutou směsí a přilévejte také šťávu z pomeranče a lžičku rumu na provonění.
Nakonec do těsta vmíchejte tři nastrouhané karotky. Je lepší nastrouhat je najemno, muffiny tak budou vláčnější.
Přidejte vlašské ořechy nalámané na menší kousky. Můžete také muffiny ozdobit celým vlašským ořechem.
Do teflonové nebo silikonové formy na muffiny vložte košíčky a naplňte je ze tří čtvrtin těstem. Více těsta do nich nedávejte nebo vám nahoře puknou či vyvedou jinou neplechu.
Pečte v troubě vyhřáté na 200°C po dobu 20 až 25 minut. Když do nich píchnete špeljí a nic na ní nezůstane, pak jsou hotové. Nechte je vychladnout a pak se do nich můžete pustit.
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)