O víkendu jsem dostala chuť na vláčný koláč, ve kterém bych si mohla vychutnat dvě moje oblíbené pochoutky – tvaroh a čokoládu. A tak jsem si upekla mrkvový koláč s kakaem, který má uprostřed báječnou tvarohovou náplň a nahoře čokoládovou polevu. Mrkněte na recept.
Co budete potřebovat?
na těsto:
- 3 vejce
- 100 gramů moučkového cukru
- 70 gramů oleje
- 2 velké lžíce kakaa holandského typu
- 150 gramů polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 větší mrkve
- 1 jablko
na náplň:
- 2 tvarohy ve vaničce (plnotučné nebo polotučné)
- 1 pomazánkové máslo (bez příchuti)
- moučkový cukr na dochucení
na polevu:
- 100 gramů hořké čokolády
- kelímek zakysané smetany
Jak na to?
- V míse vyšlehejte vejce s moučkovým cukrem a olejem do pěny. Pak postupně vmíchejte mouku s kakaem a práškem do pečiva.
- Nastrouhejte na jemno mrkve a jablko a přidejte je do těsta.
- Těsto pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 30 minut v dortové formě nebo na menším plechu. Po dopečení nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Smíchejte tvarohy s pomazánkovým máslem a oslaďte cukrem podle chuti.
- Až koláč vychladne, vyklopte ho z formy nebo plechu a podélně rozřízněte na dvě poloviny. Namažte tvarohovou náplň a obě poloviny znovy přiklopte.
- Připravte si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Až ji sundáte ze sporáku, vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Polevou potřete mrkvový koláč a dejte ztuhnout do ledničky.
Přejeme dobrou chuť. 😉