Chcete snídat zdravě a zároveň chutně? Vyzkoušejte tuhle vynikající granolu s holandským kakaem, kterou si teď po ránu dopřávám já. Skvěle se hodí ke kávě i k nastartování dne a je neskutečně jednoduchá k přípravě. V článku najdete recept. 🙂
Co budete potřebovat:
- 1 banán
- 6 až 8 datlí
- 2 až 3 lžíce holandského kakaa
- 250 gramů ovesných vloček
- 3 až 4 lžíce strouhaného kokosu
- slunečnicová semínka, dýňová semínka (zkrátka to, co rádi chroupete)
- ořechy (lískové, vlašské, mandle…)
- pokud máte rádi, přidejte i rozinky nebo sušené ovoce
- lžička skořice
Jak na to:
- V mixéru smíchejte banán, datle, kakao a přilijte i trochu vody či mléka. Šlehejte, dokud nevznikne kakaově hnědá hladká hmota. Podle chuti můžete přidat i cukr nebo více datlí, pokud se vám zdá méně sladká. A pokud je hmota příliš tuhá, přidejte ještě trochu vody či mléka.
- V míse smíchejte ovesné vločky, kokos, semínka, ořechy, skořici a pokud chcete i rozinky či sušené ovoce. Do této sypké směsi si můžete dát, co vás napadne, takže volte podle chuti a svých preferencí. Já dávám přednost kombinaci slunečnicových a dýňových semínek, vlašských ořechů a hodně kokosu. 🙂
- Smíchejte kakaovou hmotu se sypkou směsí a důkladně promíchejte, ať se vše krásně spojí.
- Plech vyložte pečícím papírem a hmotu na celou jeho plochu namačkejte asi do jeden a půl centimetrové vrstvy. Vše přimáčkněte ke dnu, ať to drží pohromadě.
- Dejte granolu péct na 150 stupňů vyhřátou troubu asi na 20 až 30 minut.
- Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout a nakonec granolu rozlámejte na menší kousky a nasypte si ji do nějaké šikovné sklenice, kde vám nejdéle vydrží čerstvá a voňavá.
- Je hotovo, můžete snídat (nebo mlsat). Zvlášť výborná je v kombinaci s jogurtem a čerstvou kávou.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉