Bábovka je klasika. Vzpomínám si, jak ji máma o víkendu vytáhla z trouby a pak nám celé dny báječně sladce voněla kuchyně. Už dlouho jsem si bábovku neupekla, a tak jsem se do toho pustila tuto sobotu. Rozhodla jsem se ale vyzkoušet trochu jiný než ten tradiční recept a místo mouky přidat ovesné vločky. Dopadlo to skvěle a navíc je to velmi chutná zdravá varianta. Recept najdete v článku. 🙂

Co budete potřebovat?
- 2 a půl hrnku co nejjemnějších ovesných vloček
- sáček prášku do pečiva
- lžička skořice
- velká hrst rozinek
- hrst lískových oříšků
- kelímek bílého jogurtu
- 2 velké lžíce zakysané smetany
- 3 vejce
- 2 velká jablka
- 20 datlí nebo 4 lžíce medu
- 50 gramů másla nebo ghí
Jak na to?
- V míse smíchejte ovesné vločky, skořici, prášek do pečiva, rozinky (je dobré je předem propláchnout v teplé vodě) a oříšky.
- Poté přidáme vejce, jogurt a zakysanou smetanu. Pokud sladíte medem, přidejte i med. Důkladně promíchejte.
- Na mírném plameni si rozpusťte máslo, nechte ho trochu vychladnout a přimíchejte do těsta.
- Pak si připravíme jablečné pyré. Jablka omyjte, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte dohladka třeba ve smoothie mixéru. Pokud sladíte datlemi, datle omyjte, nechte je změknout v horké vodě a rozmixujte spolu s jablky. Pak toto sladké pyré přimíchejte k těstu.
- Vymažte a vysypejte formu na bábovku a těsto v ní pečte asi 50 až 55 minut při 150 stupních. Pokud těsto ještě není upečené, ale svrchu se začíná připalovat, přikryjte formu pečicím papírem.
Přejeme dobrou chuť. 😉