Jablečná bábovka z ovesných vloček

Bábovka je klasika. Vzpomínám si, jak ji máma o víkendu vytáhla z trouby a pak nám celé dny báječně sladce voněla kuchyně. Už dlouho jsem si bábovku neupekla, a tak jsem se do toho pustila tuto sobotu. Rozhodla jsem se ale vyzkoušet trochu jiný než ten tradiční recept a místo mouky přidat ovesné vločky. Dopadlo to skvěle a navíc je to velmi chutná zdravá varianta. Recept najdete v článku. 🙂

 

Co budete potřebovat?

  • 2 a půl hrnku co nejjemnějších ovesných vloček
  • sáček prášku do pečiva
  • lžička skořice
  • velká hrst rozinek
  • hrst lískových oříšků
  • kelímek bílého jogurtu
  • 2 velké lžíce zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 2 velká jablka
  • 20 datlí nebo 4 lžíce medu
  • 50 gramů másla nebo ghí

 

Jak na to?

  1. V míse smíchejte ovesné vločky, skořici, prášek do pečiva, rozinky (je dobré je předem propláchnout v teplé vodě) a oříšky.
  2. Poté přidáme vejce, jogurt a zakysanou smetanu. Pokud sladíte medem, přidejte i med. Důkladně promíchejte.
  3. Na mírném plameni si rozpusťte máslo, nechte ho trochu vychladnout a přimíchejte do těsta.
  4. Pak si připravíme jablečné pyré. Jablka omyjte, nakrájejte na menší kousky a rozmixujte dohladka třeba ve smoothie mixéru. Pokud sladíte datlemi, datle omyjte, nechte je změknout v horké vodě a rozmixujte spolu s jablky. Pak toto sladké pyré přimíchejte k těstu.
  5. Vymažte a vysypejte formu na bábovku a těsto v ní pečte asi 50 až 55 minut při 150 stupních. Pokud těsto ještě není upečené, ale svrchu se začíná připalovat, přikryjte formu pečicím papírem.

Přejeme dobrou chuť. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *