Jsem velký fanoušek čokolády a pokud peču, dávám ji snad do všeho. A třeba v takových muffinech prostě nesmí chybět. O víkendu jsem na ni měla obzvlášť velkou chuť a navíc jsme s kamarády vyrazili na piknik, takže jsem napekla extra čokoládové muffiny a cukr nahradila zdravějšími datlemi. Recept najdete v článku. A asi ani nemusím říkat, že v kombinaci s kávou jsou tyhle muffiny prostě božské. 🙂
Co budete potřebovat:
- 2 vejce
- 1 velký zralý banán
- 15 datlí
- 120 gramů špaldové mouky
- špetka soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 gramů zakysané smetany
- 3 lžíce holandského kakaa
- tři až čtyři řady kvalitní hořké čokolády
- hrst mandlí nebo jiných oříšků dle vašich preferencí
Jak na to:
- Předem na pár minut máčejte datle v horké vodě, aby změkly. Poté je vyjměte z vody, nakrájejte na malé kousíčky a spolu s oloupaným a nakrájeným banánem je rozmixujte do hladké hmoty.
- K této sladké hmotě, která vám muffiny osladí místo cukru, přimíchejte dvě vejce.
- Postupně přimíchávejte mouku se solí a práškem do pečiva a poté přidejte zakysanou smetanu a kakao.
- Nakonec přidejte čokoládu nasekanou na malé kousky a mandle.
- Formu na muffiny vyložte muffinovými košíčky a naplňte je do tří čtvrtin těstem. Dejte péct asi na 35 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉