Dýňový koláč

Podzim patří dýním, a tak jsem se nechala inspirovat a upekla si tenhle vynikající dýňový koláč. Je příjemně sladký a korpus máslový a křehký. Jen pozor, je poměrně sytý, tak abyste se ho nepřejedli. Já ho mlsala s mými kamarády na naší tradiční halloweenské party, ale určitě se hodí i jen tak na chuť ke kávě. 🙂 Recept najdete v článku.

 

Co budete potřebovat:

na korpus:

  • 120 gramů rýžové mouky
  • 55 gramů jemné žitné mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 120 gramů másla pokojové teploty

na náplň:

  • středně velká dýně hokaido
  • kostka měkkého plnotučného tvarohu
  • 230 ml smetany ke šlehání
  • půl hrnku krupicového cukru
  • 55 gramů rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • muškátový oříšek
  • lžička skořice

 

Jak na to:

  1. Smíchejte oba typy mouky, cukr a sůl a na vále zpracujte spolu s máslem do koule hladkého těsta. Zabalte ji do potravinářské folie a nechte chladit v ledničce minimálně půl hodiny.
  2. Zatím si připravte dýňové pyré. Omyjte dýni, vydlabejte z ní pecky a nakrájejte ji na kostičky. Podlijte vodou a vařte, dokud dýně nezměkne. Pak vodu zceďte a mixérem rozšlehejte v pyré.
  3. Těsto vyválejte na placku, vložte do předem vymazané a vysypané formy na koláč a propíchejte vidličkou. Pokud vám těsto čouhá přes okraj, odřízněte ho.
  4. Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
  5. Zatímco se těsto peče, připravte si dýňovou náplň. V míse smíchejte dýňové pyré spolu s tvarohem, smetanou, máslem, vejci a cukrem. Přidejte skořici, sůl a špetku nastrouhaného muškátového oříšku a pořádně promíchejte.
  6. Předpečené těsto po deseti minutách vyndejte z trouby, nechte chvíli vychladnout a pak nalijte dýňovou náplň.
  7. Pečte dalších zhruba 50 minut, dokud není dýňová náplň ztuhlá.
  8. A je hotovo.

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.