Domácí loupáky

Nikdy předtím mě nenapadlo si upéct loupáky doma. Vždycky jsem byla kdovíproč přesvědčená, že je to ten typ pečiva, který prostě doma nikdy neupeču tak dobře jako v pekárně, a nemá tedy cenu se obtěžovat. Chyba lávky! Domácí loupáky jsou nejen snadné na přípravu, ale chutnají stejně dobře nebo ještě lépe než ty kupované. A ta vůně, která se vám rozlije domem… Recept najdete v článku. 🙂

Co budete potřebovat:

  • 120 gramů hladké mouky
  • 110 gramů špaldové hladké mouky
  • 45 gramů rozpuštěného másla
  • 1 žloutek + 1 žloutek na potření
  • sáček vanilkového cukru
  • 40 gramů krupicového cukru
  • 125 ml mléka (vlažného)
  • asi 10 gramů droždí
  • špetka soli
  • mák na posypání

Jak na to:

  1. Zpracujte oba typy mouky, 1 žloutek, cukr, rozpuštěné máslo, mléko, droždí a sůl do hladkého těsta (v robotu nebo ručně) a nechte v míse zakryté utěrkou vykynout pokud možno někde na teplém místě.
  2. Až těsto nakyne, vyválejte ho na pomoučněném vále na asi 5 milimetrů silný čtverec. Ten rozkrájejte na čtvrtiny a čtvrtiny rozpulte ještě na osminy. Měli byste mít osm trojúhelníků. (Pokud máte více těsta, můžete ho rozkrájet i na víc částí.)
  3. Zabalte z nich rohlíky a ohněte je do oblouku tak, aby se vám upekly pěkné loupáky.
  4. Loupáky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě chvíli kynout.
  5. Loupáky potřete rozšlehaným žloutkem a posypte mákem. Pečte v troubě asi 15 až 20 minut při 220 stupních.

A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy / pohodovou snídani! 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.