Nikdy předtím mě nenapadlo si upéct loupáky doma. Vždycky jsem byla kdovíproč přesvědčená, že je to ten typ pečiva, který prostě doma nikdy neupeču tak dobře jako v pekárně, a nemá tedy cenu se obtěžovat. Chyba lávky! Domácí loupáky jsou nejen snadné na přípravu, ale chutnají stejně dobře nebo ještě lépe než ty kupované. A ta vůně, která se vám rozlije domem… Recept najdete v článku. 🙂
Co budete potřebovat:
- 120 gramů hladké mouky
- 110 gramů špaldové hladké mouky
- 45 gramů rozpuštěného másla
- 1 žloutek + 1 žloutek na potření
- sáček vanilkového cukru
- 40 gramů krupicového cukru
- 125 ml mléka (vlažného)
- asi 10 gramů droždí
- špetka soli
- mák na posypání
Jak na to:
- Zpracujte oba typy mouky, 1 žloutek, cukr, rozpuštěné máslo, mléko, droždí a sůl do hladkého těsta (v robotu nebo ručně) a nechte v míse zakryté utěrkou vykynout pokud možno někde na teplém místě.
- Až těsto nakyne, vyválejte ho na pomoučněném vále na asi 5 milimetrů silný čtverec. Ten rozkrájejte na čtvrtiny a čtvrtiny rozpulte ještě na osminy. Měli byste mít osm trojúhelníků. (Pokud máte více těsta, můžete ho rozkrájet i na víc částí.)
- Zabalte z nich rohlíky a ohněte je do oblouku tak, aby se vám upekly pěkné loupáky.
- Loupáky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě chvíli kynout.
- Loupáky potřete rozšlehaným žloutkem a posypte mákem. Pečte v troubě asi 15 až 20 minut při 220 stupních.
A je hotovo. Přeji pohodové mlsání u kávy / pohodovou snídani! 🙂