Čokoládový koláč z červené řepy

Čokoládu nikdy neodmítnu, umlsala bych se jí, kdyby mě nebrzdilo svědomí. O víkendu jsem si říkala, že by to něco čokoládového na mlsání chtělo, a tak jsem vyzkoušela tenhle čokoládový koláč z červené řepy s vydatnou smetanovo-čokoládovou polevou a překvapilo mě, jak je vláčný a prostě báječný. Recept najdete v článku.

 

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 250 gramů červené řepy (asi tři menší bulvy)
  • 250 gramů čokolády na vaření
  • 3 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 3 lžíce medu
  • 100 gramů rýžové mouky
  • 40 gramů jemné žitné mouky
  • lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce holandského kakaa

na čokoládovou smetanovou polevu:

  • kelímek zakysané smetany
  • 150 gramů čokolády na vaření

 

Jak na to:

  1. Řepu okrájejte, omyjte a vařte doměkka nakrájenou na kousky.
  2. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a pak nechte chvíli zchladnout.
  3. Až dovaříte řepu, zceďte vodu a rozmixujte řepu na hladkou kaši a poté smíchejte s čokoládou, rozpuštěným kokosovým olejem a medem. Přimíchejte i vejce.
  4. V míse smíchejte oba typy mouky, sodu, prášek do pečiva i kakao. Tuto sypkou směs pomocí mixéru postupně přimíchávejte k tekuté čokoládové směsi, dokud vám nevznikne těsto.
  5. Těsto nalijte do předem vymazené a vysypané formy na koláč a pečte v troubě při 180 stupních asi 40 minut.
  6. Až je koláč upečený, nechte ho vychladnout a mezitím si připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte 150 gramů čokolády, sundejte ji z plamene a přimíchejte k ní zakysanou smetanu. Polevu rozetřete na vychladlý koláč a je hotovo.

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.