Skořicovo-kakaové raw kuličky

Na raw kuličkách jsem závislá a chodím je do ledničky nenápadně ujídat, kdykoli mě honí mlsná. Jejich příprava je trochu mazlavá, ale na druhou stranu jednoduchá. Navíc si je ráda dělám zdravé, jen z datlí a bez cukru, takže se po nich většinou zapráší rychleji, než by se mi zamlouvalo. Tentokrát jsem vyzkoušela kakaovo-datlové raw kuličky se skořicí. Recept najdete v článku....

Mění se při pražení obsah kofeinu v kávě?

Jedním z mýtů, které vesele kolují společností, je, že při pražení přichází kávové zrno postupně o obsah kofeinu. Podle této logiky by tedy světle pražená zrna měla mít více kofeinu a ta tmavá méně. Jenže… je tomu tak doopravdy? Více se dozvíte v článku. 🙂

Raw kuličky s burákovým máslem

Protože jsem si nedávno pekla granolu z burákového másla a trochu toho burákového másla mi zbylo, rozhodla jsem se ho zužitkovat pro nějakou tu víkendovou mlsku. Volba padla na raw kuličky z datlí, ke kterým jsem přidala holandské kakao a zmíněné burákové másla. A výsledek? Vynikající. Recept najdete v článku. 🙂

Novinka: inovativní dripper značky Brewista

Dripper (nebo také clever dripper či chytráček) je jednou z nejoblíbenějších alternativních příprav kávy. Na první pohled vypadá jako nenápadný hrníček s podšálkem, ale mile vás překvapí svou praktičností. Filtrovanou kávu umí připravit na výbornou a navíc příprava nevyžaduje moc času ani vybavení. Více jsme se o dripperu a přípravě kávy v něm rozepsali v tomto článku. Tento článek však věnujeme poněkud netradičnímu dripperu...

Jak je to se stupni pražení kávy?

V předchozím článku z naší minisérie, ve které sledujeme kávu od semínka až po kávové zrno ve vašem šálku, jsme si přiblížili proces pražení kávy. Řekli jsme si, že je to v podstatě umění a celý proces je tak citlivý a má tolik proměnných, že vyžaduje mnoho zkušeností. Ještě jsme si však nepověděli, jak je to se stupni pražení kávy,...

Tvarohový koláč s černým rybízem

Černý rybíz je pro pečení různých mlsek skvělý. Nejenže má takovou netradiční lehce nakyslou chuť, která se skvěle kombinuje se sladšími ingrediencemi, ale umí také pořádně osvěžit. A tak jsem si o víkendu upekla tenhle tvarohový koláč s čerstvým rybízem ze zahrádky. Upečte si ho taky, v článku najdete recept. 🙂

Granola s burákovým máslem a banánem

Nevím, jak vy, ale kupované musli mi nějak přestalo chutnat. Je sice křupavé, ale často přeslazené, a tak jsem si začla dělat granolu nebo musli doma. Tentokrát jsem vyzkoušela nezvyklou kombinaci burákového másla a banánu a stálo to za to. Mrkněte na recept. 🙂

Lipánkovo smetanový krém

Ke kávě nemusíte mlsat jen koláče, buchty, sušenky nebo zákusky, ale i klidně něco nepečeného. Takové pěny, krémy nebo mousse se také k našemu nejoblíbenějšímu nápoji skvěle hodí a jako bonus jsou velmi rychle hotové. Tentokrát jsem vyzkoušela netradiční, ale zatraceně dobrou kombinaci šlehačky, Lipánka, pomazánkového másla a nastrouhané čokolády. Mrkněte na recept. 🙂

Kefírový koláč s rybízem a jablky

Kefír umí dodat buchtám a koláčům originální chuť, báječnou vláčnost a také krásně provoní celou kuchyň. S ovocem navíc tvoří skvělou kombinaci. O víkendu tedy padla volba na kefírový koláč, který jsem doplnila lehce nakyslým rybízem a sladkými jablky a posypala ho drobenkou. To vše ze špaldové mouky a kompletně bez cukru. Mrkněte na recept. 🙂

Jak se káva praží?

Pojďme pokračovat v našem miniseriálu článků, ve kterých sledujeme kávu od malého ještě nevyklíčeného semínka až po horký nápoj v našich šálcích. V předchozích článcích jsme si řekli, jak se káva pěstuje a také jak se sklízí. V tomto článku si posvítíme na umění pražení kávových zrn aneb jak se z toho mdle zeleného zrnka stane to krásně voňavé tmavě hnědé, které si...