Taky vám babička pekla při svátečních příležitostech čokoládový dort pohádku? Mně ano, a byl to bezpochyby můj nejoblíbenější, protože byl samá čokoláda. A tak mě napadlo si ho také upéct, ale zkusit to v bezlepkové variantě. Recept najdete v článku. 🙂
Co budete potřebovat:
na kakaový korpus:
2 zralé banány
2 vejce
3 lžíce kokosového oleje
4 lžíce medu (nejlépe tekutý)
1 a 1/4 hrnku rýžové mouky
3 lžíce holandského kakaa
lžička sody
lžička prášku do pečiva
špetka soli
půl hrnku vody
na náplň:
30 gramů másla + 250 gramů rozměklého másla
30 gramů polohrubé mouky
250 ml mléka
100 gramů cukru
60 gramů kakaa
na čokoládovou polevu:
150 gramů čokolády na vaření
1 lžíce kokosového oleje
Jak na to:
Banány rozmačkejte vidličkou a smíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem a medem. Přimíchejte také žloutky.
V míse smíchejte mouku, kakao, sodu, prášek do pečiva a sůl a tuto sypkou směs postupně vmíchejte k té tekuté. Pokud bude těsto příliš tuhé, zřeďte ho trochou vody.
Z bílků vyšlehejte sníh a přimíchejte do těsta.
Těsto vlijte do formy na koláč a pečte asi 25 minut při 180 stupních.
Mezitím si připravíme náplň. V hrnci na menším plameni rozpusťte 30 gramů másla a míchejte spolu s moukou, dokud nevznikne jíška. Poté postupně přilívejte mléko a míchejte, dokud vám nevznikne kaše. Nechte vychladit.
Ušlehejte 250 gramů rozměklého másla s cukrem a kakaem a do této hmoty postupně zašlehávejte vlažnou kaši, dokud vám nevznikne krém alá pařížšká šlehačka. Krémem potřete korpus a hezky vytvarujte.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a kokosový olej. Čokoládovou polevou polijte dort a rovnoměrně rozprostřete.
Poté dejte do ledničky ztuhnout a je téměř hotovo.
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)