Ještě než jsem se o víkendu dala do pečení cukroví, do kterého se budu moci zakousnout stejně až za dva týdny o Štědrém dni, neodpustila jsem si upéct si i nějakou tu víkendovou mlsku ke kávě. Tentokrát jsem zvolila tvaroh, čokoládu a ořechy, mou oblíbenou kombinaci, a upekla si tvarohový chlebíček. V článku najdete recept. 🙂
Co budete potřebovat:
- 100 gramů rozměklého másla
- 2 velká vejce
- plná hrst datlí (pokud nesladíte cukrem) nebo 85 gramů cukru krupice
- kostka plnotučného tvarohu (250 gramů)
- pár kapek šťávy z citronu
- 5 vrchovatých lžic špaldové nebo hladké mouky
- špetka soli
- lžička kypřícího prášku
- dvě řady čokolády na vaření nebo mléčné či hořké čokolády dle vašich preferencí
- hrst lískových oříšků
Jak na to:
- Pokud sladíte cukrem, utřete cukr s máslem a přimíchejte žloutky. Pokud sladíte datlemi, datle si nejdříve namočte v horké vodě, aby vám změkly. Po chvíli je nakrájejte na malé kousky a spolu se žloutky a lžící vody rozmixujte do hladké hmoty (já používám malý mixér na smoothies).
- Poté do směsi přimíchejte tvaroh a přidejte pár kapek citronové šťávy. Mixujte do hladka.
- Poté postupně přimíchávejte mouku, do které jste vmíchali sůl a prášek do pečiva.
- Z bílků ušlehejte sníh a vmíchejte ho do těsta. Těsto by mělo být vláčné a načechrané. Pokud je tuhé, přimíchejte trochu mléka nebo horké vody.
- Nakonec přimíchejte oříšky a čokoládu nasekanou na kousky.
- Těsto vlijte do předem vymazané a vysypané formy na chlebíček nebo do srnčího hřbetu větší velikosti a pečte asi hodinu při teplotě 180 stupňů, dokud není špejle zapíchnutá to těsta čistá a suchá.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉