Jablečný koláč s makovou drobenkou

Léto se nám překulilo v podzim a nastal čas ke sklízení nové úrody jablek. Tak proč toho rovnou nevyužít a neupéct si ke kávě tenhle výborný jablečný koláč? Navíc je ozvláštněný makovou drobenkou. V článku naleznete recept. 🙂

 

Co budete potřebovat:

na koláč:

  • 130 gramů změklého másla
  • 70 gramů krystalového cukru
  • 2 vejce
  • 120 gramů polohrubé mouky
  • půl sáčku kypřícího prášku
  • sáček pudinkového prášku (vanilkového nebo třeba mandlového)
  • 4 malá jablka, oloupaná a nastrouhaná

na drobenku:

  • 70 gramů rozměklého másla
  • 50 gramů krystalového cukru
  • 90 gramů polohrubé mouky
  • 30 gramů mletého máku

 

Jak na to:

  1. Změklé máslo utřete v míse s cukrem a vejci, dokud nevznikne hladká hmota.
  2. Poté přidejte mouku, kypřící prášek a pudink a smíchejte vše v těsto. To nalejte do formy na koláč, kterou předem vymažte a vysypte.
  3. Oloupejte a nastrouhejte jablka, kterými posypte koláč. Můžete je osladit cukrem nebo ochutit skořicovým cukrem, pokud jsou kyselejší.
  4. Teď už zbývá jen připravit drobenku. V míse utřete máslo, cukr, mouku a mák, dokud nevznikne ta správná drobivá a voňavá drobenka. Tu potom nasypte na vrstvu jablek
  5. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 160 stupňů asi třicet pět až čtyřicet minut, dokud těsto nezezlátne.

Přejeme dobrou chuť. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Nikola napsal:

    Koláč výborný, sklidil úspěch. Doporučuji !!!!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.