Pro donuty mám slabost, zvlášť pro ty se štědrou vrstvou čokolády. Ještě nikdy mě ale nenapadlo si je usmažit doma, což jsem o víkendu napravila. Navíc je jich příprava překvapivě snadná . Chcete si domácí donuty také vyzkoušet? Recept najdete v článku. 🙂
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 1 hrnek mléka
- 1 lžička + 3 lžíce třtinového cukru
- 1 kostka droždí
- 3 hrnky polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 žloutky
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce rumu
- olej
na polevu
- 100 gramů čokolády na vaření
- 1 lžíce kokosového oleje
- strouhaný kokos na ozdobu
Jak na to:
- Nejdříve si připravte kvásek. Asi polovinu mléka nalijte do hrnce a přidejte lžičku cukru. Povařte na mírném plameni a míchejte, aby se cukr rozpustil. Jak začne být mléko teplé, odstavte ho, rozdrobte do něj droždí a rozmíchejte. Poté počkejte, až vzejde kvásek, tedy až bude mít mléko béžový povrch.
- Do mísy nasypte mouku, třtinový cukr a špetku soli, přidejte žloutky, jogurt, rum, trochu ze zbylého mléka a kvásek. Promíchejte a hněťte, dokud nevznikne nelepivé těsto. Pokud by bylo příliš tuhé, přidejte mléko.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout. Jakmile nabyde na dvojnásobek, znovu ho zpracujte a nechte kynout. A pak ještě jednou. 🙂
- Po vykynutí přendejte těsto na pomoučněný vál a vyválejte asi do tloušťky kolem jednoho centimetru. Vykrajujte skleničkou kolečka a panákem pak malé kolečko uprostřed.
- V hrnci rozpalte na mírnějším plameni olej (měla by ho být větší vrstva, aby se donuty aspoň částečně ponořily). Smažte donuty hezky dozlatova z obou stran a nechte vychladnout.
- V hrnci rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a donuty do ní namáčejte a odkládejte na plech vyložený pečicím papírem. Posypejte je kokosem na ozdobu, počkejte, až čokoláda ztuhne a máte hotovo.
Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂