Vůně skořice, citronovo-smetanová poleva, křupavé vlašské ořechy, je vláčný, když se do něj zakousnete a voní po mrkvi a vánocích. Řeč je samozřejmě o mrkvovém dortu, který se ke kávě mlsá jedna báseň. Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 3 vejce
- 3/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 4 – 5 velkých lžic medu nebo hrnek a půl třtinového cukru (já sladila medem)
- 1 hrnek rýžové mouky
- 3/4 hrnku žitné mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- lžička jedlé sody
- 3 lžičky mleté skořice
- špetka soli
- 120 gramů zakysané smetany
- 6 středních mrkví, nahrubo nastrouhaných
- 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
na polevu:
- vanička jemného plnotučného tvarohu
- tři lžíce zakysané smetany
- jedna až dvě lžíce medu na oslazení
- lžička šťávy z citronu
Jak na to:
- V míse smíchejte vejce s rozpuštěným kokosovým olejem a medem či cukrem.
- V druhé míse smíchejte všechny sypké ingredience: oba typy mouky, kypřicí prášek, sodu, sůl, skořici. Postupně tuto sypkou směs přimíchávejte k té tekuté střídavě se zakysanou smetanou, dokud nevznikne vláčné těsto.
- Nakonec do těsta vmíchejte nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy.
- Těsto vlijte do předem vymazané a kokosem vysypané formy na koláč a pečte asi hodinu při 175 stupních. Po zhruba půl hodině, kdy je povrch dortu upečený a hrozí, že by se spálil, přikryjte ho pečícím papírem. Pečte do té doby, dokud šplejle, kterou píchnete doprostřed dortu, není suchá a čistá. Může se zdát, že je mrkvový dort už dávno upečený, ale uprostřed ještě může být syrový.
- Až dort vychladne, připravte si citronovo-smetanovou polevu. Smíchejte tvaroh se zakysanou smetanou a šťávou z citronu. Dochuťte dle svých preferencí medem nebo i cukrem a polevu rovnoměrně rozetřete na povrch dortu. Je hotovo.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉