Podzim patří dýním, a tak jsem se nechala inspirovat a upekla si tenhle vynikající dýňový koláč. Je příjemně sladký a korpus máslový a křehký. Jen pozor, je poměrně sytý, tak abyste se ho nepřejedli. Já ho mlsala s mými kamarády na naší tradiční halloweenské party, ale určitě se hodí i jen tak na chuť ke kávě. 🙂 Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
na korpus:
- 120 gramů rýžové mouky
- 55 gramů jemné žitné mouky
- špetka soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 120 gramů másla pokojové teploty
na náplň:
- středně velká dýně hokaido
- kostka měkkého plnotučného tvarohu
- 230 ml smetany ke šlehání
- půl hrnku krupicového cukru
- 55 gramů rozpuštěného másla
- 2 vejce
- špetka soli
- muškátový oříšek
- lžička skořice
Jak na to:
- Smíchejte oba typy mouky, cukr a sůl a na vále zpracujte spolu s máslem do koule hladkého těsta. Zabalte ji do potravinářské folie a nechte chladit v ledničce minimálně půl hodiny.
- Zatím si připravte dýňové pyré. Omyjte dýni, vydlabejte z ní pecky a nakrájejte ji na kostičky. Podlijte vodou a vařte, dokud dýně nezměkne. Pak vodu zceďte a mixérem rozšlehejte v pyré.
- Těsto vyválejte na placku, vložte do předem vymazané a vysypané formy na koláč a propíchejte vidličkou. Pokud vám těsto čouhá přes okraj, odřízněte ho.
- Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.
- Zatímco se těsto peče, připravte si dýňovou náplň. V míse smíchejte dýňové pyré spolu s tvarohem, smetanou, máslem, vejci a cukrem. Přidejte skořici, sůl a špetku nastrouhaného muškátového oříšku a pořádně promíchejte.
- Předpečené těsto po deseti minutách vyndejte z trouby, nechte chvíli vychladnout a pak nalijte dýňovou náplň.
- Pečte dalších zhruba 50 minut, dokud není dýňová náplň ztuhlá.
- A je hotovo.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉