Čokoládu nikdy neodmítnu, umlsala bych se jí, kdyby mě nebrzdilo svědomí. O víkendu jsem si říkala, že by to něco čokoládového na mlsání chtělo, a tak jsem vyzkoušela tenhle čokoládový koláč z červené řepy s vydatnou smetanovo-čokoládovou polevou a překvapilo mě, jak je vláčný a prostě báječný. Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 250 gramů červené řepy (asi tři menší bulvy)
- 250 gramů čokolády na vaření
- 3 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 3 lžíce medu
- 100 gramů rýžové mouky
- 40 gramů jemné žitné mouky
- lžička jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžíce holandského kakaa
na čokoládovou smetanovou polevu:
- kelímek zakysané smetany
- 150 gramů čokolády na vaření
Jak na to:
- Řepu okrájejte, omyjte a vařte doměkka nakrájenou na kousky.
- Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a pak nechte chvíli zchladnout.
- Až dovaříte řepu, zceďte vodu a rozmixujte řepu na hladkou kaši a poté smíchejte s čokoládou, rozpuštěným kokosovým olejem a medem. Přimíchejte i vejce.
- V míse smíchejte oba typy mouky, sodu, prášek do pečiva i kakao. Tuto sypkou směs pomocí mixéru postupně přimíchávejte k tekuté čokoládové směsi, dokud vám nevznikne těsto.
- Těsto nalijte do předem vymazené a vysypané formy na koláč a pečte v troubě při 180 stupních asi 40 minut.
- Až je koláč upečený, nechte ho vychladnout a mezitím si připravte polevu. Ve vodní lázni rozpusťte 150 gramů čokolády, sundejte ji z plamene a přimíchejte k ní zakysanou smetanu. Polevu rozetřete na vychladlý koláč a je hotovo.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉