Tvarohový koláč s černým rybízem

Černý rybíz je pro pečení různých mlsek skvělý. Nejenže má takovou netradiční lehce nakyslou chuť, která se skvěle kombinuje se sladšími ingrediencemi, ale umí také pořádně osvěžit. A tak jsem si o víkendu upekla tenhle tvarohový koláč s čerstvým rybízem ze zahrádky. Upečte si ho taky, v článku najdete recept. 🙂

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 200 gramů jemné žitné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • 60 gramů rozpuštěného a zchladlého másla
  • 3 pořádné lžíce medu
  • 1 vejce
  • 200 gramů kyšky nebo kefíru

na tvarohovou vrstvu:

  • 2 vaničky polotučného tvarohu
  • 2 vejce (rozdělit na žloutky a bílky)
  • 2 lžíce medu
  • 2 hrsti černého rybízu

Jak na to:

  1. V jedné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.
  2. V druhé míse prošlehejte vejce s medem a kyškou a nakonec přidejte i zchladlé rozpuštěné máslo.
  3. Spojte sypkou směs s tekutou, vyšlehejte ve vláčné těsto a nalijte ho do předem vymazané a kokosem vysypané formy na koláč.
  4. Pak si připravte tvarohovou vrstvu. Smíchejte tvaroh se žloutky a medem a nakonec vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků. Tvarohovou vrstvu nalijte na těsto a rovnoměrně rozprostřete. Nakonec navrch nasypejte černý rybíz. (Pokud nemáte rádi jeho nakyslou chuť, můžete ho ještě předtím obalit v cukru.)
  5. Dejte péct asi na 40 až 45 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.

Přeji příjemné mlsání u kávy. 😉

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.