Černý rybíz je pro pečení různých mlsek skvělý. Nejenže má takovou netradiční lehce nakyslou chuť, která se skvěle kombinuje se sladšími ingrediencemi, ale umí také pořádně osvěžit. A tak jsem si o víkendu upekla tenhle tvarohový koláč s čerstvým rybízem ze zahrádky. Upečte si ho taky, v článku najdete recept. 🙂
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 200 gramů jemné žitné mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- lžička skořice
- 60 gramů rozpuštěného a zchladlého másla
- 3 pořádné lžíce medu
- 1 vejce
- 200 gramů kyšky nebo kefíru
na tvarohovou vrstvu:
- 2 vaničky polotučného tvarohu
- 2 vejce (rozdělit na žloutky a bílky)
- 2 lžíce medu
- 2 hrsti černého rybízu
Jak na to:
- V jedné míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí.
- V druhé míse prošlehejte vejce s medem a kyškou a nakonec přidejte i zchladlé rozpuštěné máslo.
- Spojte sypkou směs s tekutou, vyšlehejte ve vláčné těsto a nalijte ho do předem vymazané a kokosem vysypané formy na koláč.
- Pak si připravte tvarohovou vrstvu. Smíchejte tvaroh se žloutky a medem a nakonec vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků. Tvarohovou vrstvu nalijte na těsto a rovnoměrně rozprostřete. Nakonec navrch nasypejte černý rybíz. (Pokud nemáte rádi jeho nakyslou chuť, můžete ho ještě předtím obalit v cukru.)
- Dejte péct asi na 40 až 45 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Přeji příjemné mlsání u kávy. 😉