Tvarohová vánoční štola s ořechy

O letošních Vánocích jsem si zase upekla tradiční vánoční štolu a snídala ji během svátků a dopřávala si ji s nutelou, když mě honila mlsná. Teď je sice pár dní po Vánocích (já to prostě na Vánoce nikdy nestihnu), ale nevidím důvod, proč si tyhle svátky klidu a míru ještě trochu neprodloužit a tuhle tvarohovou vánoční štolu si také neupéct. Je vynikající a plná ořechů! V článku najdete recept. 🙂

Co budete potřebovat:

  • 300 gramů celozrnné špaldové mouky
  • 150 gramů měkkého tučného tvarohu
  • 80 gramů třtinového cukru
  • 100 gramů změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • půl lžičky mleté skořice
  • půl lžičky mletého kardamomu
  • 100 gramů mixu ořechů (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy)
  • hrst rozinek
  • 50 gramů sušených meruněk

Jak na to:

  1. Den předem namočte ořechy a nechte je přes noc ve vodě. Chutnají potom lépe.
  2. Vejce utřete s cukrem a máslem do pěny, pak přimíchejte tvaroh.
  3. V míse smíchejte sypké ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici a kardamom a přidejte k tekuté směsi. Hněťte, dokud nevznikne tuhé těsto.
  4. Do těsta zapracujte i rozinky, omyté sušené meruňky a ořechy.
  5. Vytvořte z těsta válec a přeneste ho na pečicí papír.
  6. Pečte asi 40 minut při teplotě 180 stupňů, dokud není vánoční štola krásně zlatá. Po upečení ji můžete potřít rozpuštěným máslem.

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.