O letošních Vánocích jsem si zase upekla tradiční vánoční štolu a snídala ji během svátků a dopřávala si ji s nutelou, když mě honila mlsná. Teď je sice pár dní po Vánocích (já to prostě na Vánoce nikdy nestihnu), ale nevidím důvod, proč si tyhle svátky klidu a míru ještě trochu neprodloužit a tuhle tvarohovou vánoční štolu si také neupéct. Je vynikající a plná ořechů! V článku najdete recept. 🙂
Co budete potřebovat:
- 300 gramů celozrnné špaldové mouky
- 150 gramů měkkého tučného tvarohu
- 80 gramů třtinového cukru
- 100 gramů změklého másla
- 1 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- půl lžičky mleté skořice
- půl lžičky mletého kardamomu
- 100 gramů mixu ořechů (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy)
- hrst rozinek
- 50 gramů sušených meruněk
Jak na to:
- Den předem namočte ořechy a nechte je přes noc ve vodě. Chutnají potom lépe.
- Vejce utřete s cukrem a máslem do pěny, pak přimíchejte tvaroh.
- V míse smíchejte sypké ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici a kardamom a přidejte k tekuté směsi. Hněťte, dokud nevznikne tuhé těsto.
- Do těsta zapracujte i rozinky, omyté sušené meruňky a ořechy.
- Vytvořte z těsta válec a přeneste ho na pečicí papír.
- Pečte asi 40 minut při teplotě 180 stupňů, dokud není vánoční štola krásně zlatá. Po upečení ji můžete potřít rozpuštěným máslem.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉