Klasika je klasika, a tak tento víkend peču podle osvědčeného receptu od mojí babičky. Tyhle staročeské tvarohové koláčky jsem jako dítě s oblibou mlsala ve velice nezdravém množství. Byly zkrátka výborné a babička na ně byla mistr. Nastal čas vrátit se k tradici, přestat chvíli experimentovat a pochutnat si na mlskách našich předků. Přečtěte si recept a vyzkoušejte je taky.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 gramů polohrubé výběrové mouky
- 1 vejce
- 70 gramů rozměklého másla
- 70 gramů sádla
- 4 lžíce mléka
- 30 gramů kvasnic
- špetka soli
- 1 lžíce cukru krystal
Na tvarohovou náplň:
- 1 kostka měkkého tvarohu
- hrst rozinek
- práškový cukr dle chuti
Na pomazání:
Jak na to:
- V hrnku ohřejeme mléko. Přidáme kvasnice, lžíci cukru krystal, lžíci mouky a necháme vykynout kvásek.
- Ná válu zpracujeme mouku, máslo, vejce, sádlo, špetku soli spolu s kváskem v těsto.
- Připravíme si tvarohovou náplň. Smícháme tvaroh s rozinkami a osladíme cukrem podle chuti.
- Těsto vyválíme tak, aby bylo o tloušťce asi 3 milimetry. Nakrájíme ho na čtverečky přibližně 8 krát 8 centimetrů a na každý čtvereček dáme lžičku tvarohové náplně. Protější dva rohy čtverečku přehneme k sobě, poté zbylé dva. Rohy zmáčkneme k sobě tak, aby se nám při pečení neoddělily, a vytvarujeme buchtičku.
- V hrníčku vyšléháme vejce a do misky si připravíme práškový cukr. Každý koláček překlopíme do vajíčka, pak vložíme do cukru a vytvoříme cukrovou čepičku.
- Tvarohové koláčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud krásně nezezlátnou.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉