Ořechovo-hruškový koláč

O víkendu jsem dostala nevysvětlitenou chuť na hruškový koláč, a tak jsem se pustila do pečení tohohle vynikajícího koláče. Je provoněný skořicí, korpus je křehký a báječně ořechový a hrušky doplňuje smetanová náplň. No neberte to. Recept najdete v článku. 🙂

Co budete potřebovat:

na ořechové těsto:

  • 40 gramů rozmixovaných lískových ořechů
  • 40 gramů rozmixovaných vlašských ořechů
  • 90 gramů rýžové mouky (nebo hladké mouky pro variantu s lepkem)
  • 1 vejce
  • lžička skořice
  • 30 gramů rozměklého másla
  • 1 lžička rumu
  • 5 malých hrušek

na smetanovou náplň:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • půl lžičky skořice
  • půl lžičky muškátového oříšku
  • med na doslazení

Jak na to:

  1. V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a zpracujte, dokud se vše nespojí.
  2. Těsto namačkejte na dno a po okrajích předem vymazané a vysypané formy na koláč.
  3. Hrušky omyjte, rozkrojte podélně na poloviny, odstraňte ohryzek a nakrájejte na tenké plátky. Takto nakrájené půlky hrušek přendejte do formy. Můžete je naaranžovat do kruhu a jednu z půlek dát doprostřed. Hrušky jemně posypte skořicí.
  4. Pečte asi 10 minut při 180 stupních.
  5. Mezitím si připravte smetanovou náplň. V míse smíchejte smetanu s vejci, skořicí a muškátovým oříškem. Můžete dosladit medem.
  6. Po zhruba deseti minutách pečení vyjměte korpus z trouby a smetanovou náplň vlijte do formy.
  7. Pečte ještě dalších 30 až 35 minut

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.