O víkendu jsem dostala nevysvětlitenou chuť na hruškový koláč, a tak jsem se pustila do pečení tohohle vynikajícího koláče. Je provoněný skořicí, korpus je křehký a báječně ořechový a hrušky doplňuje smetanová náplň. No neberte to. Recept najdete v článku. 🙂
Co budete potřebovat:
na ořechové těsto:
40 gramů rozmixovaných lískových ořechů
40 gramů rozmixovaných vlašských ořechů
90 gramů rýžové mouky (nebo hladké mouky pro variantu s lepkem)
1 vejce
lžička skořice
30 gramů rozměklého másla
1 lžička rumu
5 malých hrušek
na smetanovou náplň:
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce
půl lžičky skořice
půl lžičky muškátového oříšku
med na doslazení
Jak na to:
V míse smíchejte všechny ingredience na těsto a zpracujte, dokud se vše nespojí.
Těsto namačkejte na dno a po okrajích předem vymazané a vysypané formy na koláč.
Hrušky omyjte, rozkrojte podélně na poloviny, odstraňte ohryzek a nakrájejte na tenké plátky. Takto nakrájené půlky hrušek přendejte do formy. Můžete je naaranžovat do kruhu a jednu z půlek dát doprostřed. Hrušky jemně posypte skořicí.
Pečte asi 10 minut při 180 stupních.
Mezitím si připravte smetanovou náplň. V míse smíchejte smetanu s vejci, skořicí a muškátovým oříškem. Můžete dosladit medem.
Po zhruba deseti minutách pečení vyjměte korpus z trouby a smetanovou náplň vlijte do formy.
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)