Mrkvovému koláči nikdy neodolám a dostala jsem na něj chuť i o tomhle víkendu. Upekla jsem ho tak, aby byl krásně provoněný, vláčný a bez cukru, místo tradiční citronové polevy jsem ale zvolila čokoládovou. A byla to vážně dobrota. Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
- 140 gramů najemno nastrouhané mrkve (dvě velké mrkve)
- 180 gramů rozpuštěného kokosového oleje
- 5 velkých lžic medu tekutého medu
- 3 vejce
- 175 gramů jemné špaldové mouky
- jedna a půl lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička perníkového koření
- půl lžičky mletého kardamomu
- 200 ml kefíru
- velká hrst nalámaných vlašských ořechů
na polevu
- 70 gramů čokolády na vaření
- 1 lžíce kokosového oleje
Jak na to:
- Nastrouhanou mrkev promíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem a medem a pak přidejte i vejce.
- V druhé míse smíchejte sypké ingredience – mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, perníkové koření a kardamom – a tuto sypkou směs vmíchejte k té tekuté.
- Pak postupně přimíchávejte kefír, dokud nemá těsto to správnou vláčnou konzistenci (možná vám nějaký ten kefír zbyde).
- Nakonec vmíchejte i vlašské ořechy.
- Těsto vlijte do předem vymazané a kokosem vysypané koláčové formy a pečte asi 35 až 40 minut při 180 stupních.
- Až koláč vychladne, připravte si polevu. Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem ve vodní lázni a důkladně promíchejte. Poté čokoládou polijte povrch koláče a rovnoměrně rozprostřete. Dejte do ledničky ztuhnout.
A je hotovo! Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂