Mrkvový koláč s čokoládovou polevou

Mrkvovému koláči nikdy neodolám a dostala jsem na něj chuť i o tomhle víkendu. Upekla jsem ho tak, aby byl krásně provoněný, vláčný a bez cukru, místo tradiční citronové polevy jsem ale zvolila čokoládovou. A byla to vážně dobrota. Recept najdete v článku.

Co budete potřebovat:

  • 140 gramů najemno nastrouhané mrkve (dvě velké mrkve)
  • 180 gramů rozpuštěného kokosového oleje
  • 5 velkých lžic medu tekutého medu
  • 3 vejce
  • 175 gramů jemné špaldové mouky
  • jedna a půl lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • půl lžičky mletého kardamomu
  • 200 ml kefíru
  • velká hrst nalámaných vlašských ořechů

na polevu

  • 70 gramů čokolády na vaření
  • 1 lžíce kokosového oleje

Jak na to:

  1. Nastrouhanou mrkev promíchejte s rozpuštěným kokosovým olejem a medem a pak přidejte i vejce.
  2. V druhé míse smíchejte sypké ingredience – mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, perníkové koření a kardamom – a tuto sypkou směs vmíchejte k té tekuté.
  3. Pak postupně přimíchávejte kefír, dokud nemá těsto to správnou vláčnou konzistenci (možná vám nějaký ten kefír zbyde).
  4. Nakonec vmíchejte i vlašské ořechy.
  5. Těsto vlijte do předem vymazané a kokosem vysypané koláčové formy a pečte asi 35 až 40 minut při 180 stupních.
  6. Až koláč vychladne, připravte si polevu. Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem ve vodní lázni a důkladně promíchejte. Poté čokoládou polijte povrch koláče a rovnoměrně rozprostřete. Dejte do ledničky ztuhnout.

A je hotovo! Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.