Makový koláč

Na makovém koláči se nedá nikdy nic zkazit. Krásně voní i chutná a s kávou ladí jedna báseň. Tentokrát jsem se rozhodla pro koláč s křehkým máslovým těstem a makovo-tvarohovou náplní a stálo to za to. Chcete si koláč také dopřát k šálku kávy? Mrkněte na recept. 🙂

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 200 gramů jemné žitné mouky
  • 50 gramů rýžové mouky
  • 125 gramů másla (povolené, pokojové teploty)
  • 1 vejce
  • špetka soli

na makovou náplň:

  • 200 gramů mletého máku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 200 ml mléka
  • 250 gramů tučného tvarohu ve vaničce
  • šťáva z poloviny citronu
  • lžička skořice
  • med nebo cukr na oslazení

Jak na to:

  1. Nejdříve si připravte těsto na korpus. Na válu zpracujte oba typy mouky se změklým máslem, špetkou soli a vejcem do hladkého tuhého těsta. Zpracujte ho do tvaru koule a dejte do ledničky alespoň na půl hodiny vychladit.
  2. Připravte si také makovou náplň. V míse smíchejte mák, mléko, máslo, šťávu z citronu, tvaroh a skořici a vše společně mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Poté přidejte vejce a znovu promixujte. Nakonec ochutnejte a podle svých preferencí doslaďte medem nebo cukrem.
  3. Vyndejte vychladlé těsto z ledničky. Je velmi křehké, takže nemá cenu pokoušet se ho spořádaně vyválet. 🙂 Namačkejte ho na dno formy na koláč, kterou si předem vymažte a vysypte nebo vyložte pečicím papírem. Těsto propíchejte vidličkou a dejte péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
  4. Na korpus vlijte makovou náplň a teplotu snižte na 175 stupňů. Pečte po dobu 30 až 45 minut, dokud náplň neztuhne.
  5. Koláč nechte vychladnout. Poté ho můžete ozdobit čokoládou či oříšky nebo ho dát do lednice tak, jak je.
  6. A je hotovo!

Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.