Na makovém koláči se nedá nikdy nic zkazit. Krásně voní i chutná a s kávou ladí jedna báseň. Tentokrát jsem se rozhodla pro koláč s křehkým máslovým těstem a makovo-tvarohovou náplní a stálo to za to. Chcete si koláč také dopřát k šálku kávy? Mrkněte na recept. 🙂
Co budete potřebovat:
na těsto:
- 200 gramů jemné žitné mouky
- 50 gramů rýžové mouky
- 125 gramů másla (povolené, pokojové teploty)
- 1 vejce
- špetka soli
na makovou náplň:
- 200 gramů mletého máku
- 2 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 200 ml mléka
- 250 gramů tučného tvarohu ve vaničce
- šťáva z poloviny citronu
- lžička skořice
- med nebo cukr na oslazení
Jak na to:
- Nejdříve si připravte těsto na korpus. Na válu zpracujte oba typy mouky se změklým máslem, špetkou soli a vejcem do hladkého tuhého těsta. Zpracujte ho do tvaru koule a dejte do ledničky alespoň na půl hodiny vychladit.
- Připravte si také makovou náplň. V míse smíchejte mák, mléko, máslo, šťávu z citronu, tvaroh a skořici a vše společně mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Poté přidejte vejce a znovu promixujte. Nakonec ochutnejte a podle svých preferencí doslaďte medem nebo cukrem.
- Vyndejte vychladlé těsto z ledničky. Je velmi křehké, takže nemá cenu pokoušet se ho spořádaně vyválet. 🙂 Namačkejte ho na dno formy na koláč, kterou si předem vymažte a vysypte nebo vyložte pečicím papírem. Těsto propíchejte vidličkou a dejte péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
- Na korpus vlijte makovou náplň a teplotu snižte na 175 stupňů. Pečte po dobu 30 až 45 minut, dokud náplň neztuhne.
- Koláč nechte vychladnout. Poté ho můžete ozdobit čokoládou či oříšky nebo ho dát do lednice tak, jak je.
- A je hotovo!
Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂