Jen pár ingrediencí a výborný koláč je na světě. Ani vejce nejsou třeba. Někdy ty nejlepší věci jsou prostě ty nejjednodušší. Tenhle kefírový koláč je právě takový – snadný na přípravu, ale neskutečně dobrý a vláčný. Navíc jsem ho ozvláštnila také máslovo-jogurtovou polevou a stál opravdu za to. Chcete ho taky vyzkoušet? Recept najdete v článku. 🙂
Co budete potřebovat?
na těsto:
- 300 gramů špaldové mouky
- 200 gramů třtinového cukru (já použila 120 gramů kokosového cukru, protože obecně moc nesladím)
- 3 velké lžíce holandského kakaa
- lžička jedlé sody
- 4 velké lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 500 ml kefíru
na jogurtovou polevu:
- 200 gramů másla pokojové teploty
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 3 lžíce medu tekutého typu
- 300 gramů bílého jogurtu
Jak na to:
- Ve velké míse smíchejte všechny sypké ingredience na těsto – mouku, cukr, kakao a jedlou sodu – a postupně k nim přimíchejte rozpuštěný kokosový olej a nakonec také kefír.
- Těsto pečte v předem vymazané a kokosem vysypané formě na koláč nebo na menším plechu při teplotě 200 stupňů asi 30 až 40 minut. Až je koláč upečený nechte ho vychladnout.
- Mezitím si připravte jogurtovou polevu. Vyšlehejte rozměklé máslo spolu s medem a kokosovým olejem, dokud se všechny ingredience nespojí do hladké hmoty. Poté po lžících zašlehejte jogurt.
- Koláč potřete polevou a dejte do ledničky ztuhnout.
- A je hotovo!
Přeji pohodové mlsání u kávy. 😉