Cibetková káva si získala pověst jakési špičky mezi zrnkovými kávami. Odpovídá tomu jak její cena, která je několikrát vyšší než cena běžné zrnkové kávy, tak i pověst. Co je na tom ale pravdy a čím je vlastně cibetková káva tak výjimečná? 😉
V Indonésii žije cibetkovitá šelma podobná fretce, ovíječ skvrnitý, která velice ráda pojídá třešně kávovníků. Ty potom projdou jejím trávicím systémem a nakonec zase vyjdou ven v trusu. Tyto natrávené třešně se sbírají a zpracovávají a poté putují ke spotřebitelům pod názvem cibetková káva nebo také Kopi Luwak. Kopi znamená v indonéštině káva a luwak je označení pro cibetku.
Kávové třešně, které cibetka stráví a pak vyloučí – to nezní moc chutně, ale přesto patří cibetková káva mezi ty vyhlášené svou chutí a aroma. Je to způsobené fermentací kávových zrn, když prochází trávicím traktem cibetky. Ztrácí tak svou původní hořkost a po pražení získají svou jemnou chuť i aroma.
Cibetková káva se praží stejně jako jiné zrnkové kávy, takže i zde míra a kvalita pražení ovlivňuje výslednou chuť. Proto je možné, že se klidně setkáte s velice drahou cibetkovou kávou, která vám nebude chutnat, protože nebyla správně upražená. Cibetková káva by se měla pražit na střední způsob, protože při silnějším pražení dochází ke zhořknutí zrn a ztrátě aroma.
Navíc se liší chuť kávy z jednotlivých plantáží, protože na každé se pěstuje jiný druh kávovníku. Není tedy cibetková káva jako cibetková káva.
Může se také stát, že se stanete obětí podvodu, protože cibetková káva je takzvaně v módě a spousta lidí je ochotných si za ni zaplatit, i když je její cena vyšponovaná na maximum – na tom se skvěle podvádí a klame. Ne všechno s nálepkou Kopi Luwak je ale kvalitní cibetková káva.
V současné době se kávovníkové plantáže s cibetkami rozšiřují po celé Indonésii. Najdete je na ostrovech Bali, Sumatra, Jáva, Sulawesi a mnohých dalších místech. Bohužel poptávka po cibetkové kávě vnáší do tohoto způsobu produkce kávy komerci a honbu za co největšími výdělky, a tak se setkáte i s chovem cibetek v zajetí, ačkoli vám nápis na obalu může tvrdit něco úplně jiného. Na druhou stranu se ale spousta farmářů zapojila do programu Fair Trade.
Další z nemilých praktik, se kterou se můžete setkat, je, že ve své směsi s označením Kopi Luwak toho z cibetky najdete jen malé procento a zbytek může tvořit běžná káva nebo hůře, odpadní zrna či stará zrna. Lidé jsou vynalézaví, takže je třeba dávat si pozor, co ve skutečnosti kupujete.
Můžete vyzkoušet třeba tuhle cibetkovou kávu, u které vám prodejce zaručuje (dokonce i certifikátem) 100% složení směsi z cibetkové kávy a produkci této kávy z cibetek nechovaných v zajetí. Tato káva je pěstována na severu Filipín ve vyšších nadmořských výškách a natrávené kávové třešně zde zpracovávají místní domorodé kmeny.
Cibetkovou kávu si můžete připravit pomocí jakékoli alternativní metody či s pomocí kávovaru. U kávovarů se doporučuje použít pákový kávovar, abyste zaručili, že se vám směs cibetkové kávy nesmísí s jinou směsí.
Při mletí se vyhněte mletí úplně na jemno, takzvaně na prach, protože se vám tak káva může snadno spálit a zhořknout. To platí i u přípravy espressa v kávovaru – je lepší cibetkovou kávu namlít o trochu hruběji než běžné espresso směsi.
A co Vy? Už jste cibetkovou kávu vyzkoušeli? Chutnala? Nechutnala? 😉
Dobry den Markéto,
jsem váš bývalý žák co se angličtiny tyče a teď jsem navíc objevil tuhle stránku.
Žil jsem tři roky v Číně a celou tu dobu jsem studoval čínštinu na zdejších univerzitách.
Co se týče vašich kurzů jsou super. Mam i učet prémium, ale dnem pořízení prémium kurzu vpodstate me studium skončilo. Okolnosti chtěli jinak a ted ziji v indonésii a učím se indonésky.
Děkuji za predstaveni sluzby Memrise. Do te doby jsem nevedel, ze neco tak skveleho existuje. Uceni se v tu chvili stalo hrou.
Ted se zenou pripravujeme e-shop s kávou, ale jelikoz jsme porad zatim v Indonesii, tak mame i indoneske tempo „jam karet“.
Nicmene k vasemu kurzu se chci vratit a jak budeme mit zbozi na sklade v Cesku, tak bych vam rad poslal jedno cibetkove podekovani. S přáním hezkých dnů
Sedláček
Ahoj, Davide, moc děkuju za milý komentář a zdravím do Indonésie. Je škoda, že jste angličtiny zanechal, ale třeba se jednou zahlásí o pozornost znovu. 🙂 Princip, jak se učit cizí jazyk efektivně a zábavně, můžete přenést z angličtiny do indonézštiny. Držím palce. 🙂 Také doufám, že se vám bude dařit i s kávou. Klidně se pak ozvěte, ráda o vašem eshopu napíšu článek nebo vás podpořím nějak jinak. 🙂 Mějte se hezky, Markét