Není nad pořádnou snídani, která vás řádně nastartuje do nového dne. A vůbec nejlepší je ta, kterou si připravíte doma a v klidu užijete. Já se třeba neobejdu bez svých domácích müsli. Jsou skvělé s jogurtem, ovocem, ke kávě nebo jen tak, když mě honí mlsná nebo potřebuju svačinku. A můžu si do nich přidat, co se mi zlíbí. Tentokrát jsem je vyzkoušela s kakaem a chia semínky. V článku najdete recept. 🙂
Co budete potřebovat?
- ovesné vločky
- slunečnicová semínka
- strouhaný kokos
- sezamová semínka
- 3 lžíce kokosového oleje
- pár lžic medu
- oříšky (mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, para ořechy…)
- 2 hrsti chia semínek
- 2-3 lžíce holanského kakaa
Jak na to?
- V receptu záměrně neuvádím množství ingrediencí. Záleží totiž na tom, kolik jich do müsli dáte, jak velkou pánev používáte a podobně. Já si vždy udělám müsli tolik, aby se mi vešlo do klasické zavařovací sklenice, ve které ho potom uchovávám v chladu a suchu. 🙂 Tenhle recept tedy berte jako návod na výrobu přibližně tohoto množství.
- Ovesné vločky nasypejte na pánev tak, aby pokryly dno pánve, ale aby nevytvořily příliš velkou vrstvu. Potřebujeme, aby se oprahly rovnovměrně. Na sucho je opražte a dávejte pozor, ať je nepřipálíte, je to poměrně rychlé. Potom přidejte trochu kokosového oleje, ať vám müsli potom pěkně křupou.
- Poté na pánev přisypte slunečnicová semínka, sezamová semínka, oříšky, kokos a chia semínka. Nechte vše oprahnout a občas směs promíchávejte, ať se vše oprahne rovnoměrně a nic se vám nepřipálí. Pak přimíchejte i kakao.
- Nakonec pánev odstavte a nechte trochu vychladnout. Až je müsli teplé (ale ne horké), přidejte pár lžic medu. Slaďte podle toho, jak to máte rádi. Já sice tolik nesladím, ale med vám v müsli utvoří takové ty velké slepené kousky, které pak náramně křupou v jogurtu. Promíchejte a počkejte, až se med vstřebá.
- Nechte müsli úplně vychladnout a nakonec ho přesypejte do sklenice či dózy a skladujte na nějakém suchém místě. Snídaně či zdravé mlsání je hotové!
Přejeme dobré vstávání a dobrou chuť! 🙂