Jablečno-rebarborový koláč

Konečně se na zahrádce urodila letošní rebarbora, tak jsem ji hned sklidila a s myšlenkami na dobroty, které si z ní můžu ke kávě upéct, spěchala domů. Tentokrát jsem si upekla vynikající a letně osvěžující rebarborový koláč s kousky jablek a jogurtovou náplní, kompletně bez cukru. V článku najdete recept.

Co budete potřebovat:

na těsto:

  • 200 gramů jemné špaldové mouky
  • 1 vejce
  • 100 gramů másla pokojové teploty
  • 3 lžíce tekutého medu

na jogurtovou náplň:

  • 300 gramů bílého bio jogurtu (může být i řecký)
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 vejce
  • kousek zázvoru
  • 1 větší jablko
  • 250 gramů rebarbory

Jak na to:

  1. Zpracujte mouku s vejcem, medem a máslem do hladkého těsta. Kvůli medu je trochu lepkavé, tak se nelekejte. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v ledničce odpočívat.
  2. Mezitím si okrájejte jablko a nakrájejte na menší kostičky. Rebarboru důkladně omyjte a také nakrájejte na kostičky. Jablko i rebarboru vložte do mísy a smíchejte s najemno nastrouhaným zázvorem.
  3. Pokud vám příliš nesedí lehce nakyslá chuť rebarbory, můžete ji ještě v míse smíchat s jednou či dvěma lžícemi třtinového cukru.
  4. Poté si připravte jogurtovou náplň. V míse smíchejte jogurt s medem, vejci a kukuřičným škrobem.
  5. Vyndejte těsto z ledničky, vyválejte ho do kulata a vložte do formy na koláč, kterou si předem vymažte a vysypejte. Ujistěte se, aby těsto sahalo až k okraji formy.
  6. Vsypte kousky rebarbory a jablka a rozvnoměrně rozprostřete po dně koláče.
  7. Nakonec vlijte jogurtovou náplň a opět rovnoměrně rozprostřete.
  8. Pečte asi 50 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud tvarohová náplň neztuhne.

A je hotovo! Přeji pohodové mlsání u kávy. 🙂

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.