Sága s názvem „co budu s takovou hromadou jablek ze zahrady dělat“ pokračuje. Tentokrát jsem se pustila do jablečné bábovky a pojala to bezlepkově a bez cukru. Bábovka je vláčná, plná oříšků a rozinek a vůbec, skvěle se hodí k víkendové kávě. Recept najdete v článku.
Co budete potřebovat:
- 4 větší jablka
- 2 vejce
- 1 banán
- 20 větších datlí
- lžička citronové šťávy
- 2 lžičky skořice
- hrst rozinek
- hrst vlašských ořechů nasekaných na větší kusy
- hrst lískových ořechů
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky škrobu (tapiokového, kukuřičného, bramborového…)
- 120 gramů rýžové mouky
- 120 gramů pohankové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
Jak na to:
- Jablka okrájejte a nastrouhejte na jemno na struhadle.
- Datle omyjte a dejte na několik minut do horké vody. Až změknou, rozmixujte je do hladka spolu s banánem a trochou vody.
- Jablka smíchejte se sladkou datlovou směsí, přidejte vejce, citronovou šťávu, skořici, rozinky a oříšky. Nakonec vmíchejte rozpuštěný kokosový olej.
- V míse smíchejte oba typy mouky, škrob a kypřící prášek a postupně vmíchejte do tekuté směsi, dokud vám nevznikne těsto. Pokud je příliš tuhé, přidejte trochu vody.
- Těsto vlijte do předem vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku a pečte 55 až 60 minut při 180 stupních. Bábovka je poměrně vláčná, takže trvá, než se pořádně upeče. Pokud máte pocit, že by to ještě pár minut chtělo, klidně ji v troubě nechte déle.
Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉