Išelské cukroví

Vánoce už jsou skoro za dveřmi, ale možná ještě nemáte napečeno nebo hledáte inspiraci na cukroví, které by mohlo oživit váš každoroční vánoční repertoár. Jedním z mých nejoblíbenějších kousků je Išelské cukroví, protože kombinaci kakaového křehkého těsta slepeného Nutellou, politého čokoládou a s mandlí nebo vlašským ořechem uprostřed prostě neodolám. V článku najdete recept. 🙂

Co budete potřebovat:

  • 210 gramů hladké mouky
  • 70 gramů práškového cukru
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 140 gramů rozměklého másla
  • 40 gramů pomletých ořechů (lískových nebo vlašských)
  • 1 balení vanilkového cukru
  • půl lžička skořice
  • Nutella
  • mandle zbavené slupky a rozpůlené nebo vlašské ořechy
  • čokoláda na vaření
  • kokosový olej

Jak na to:

  1. Na vále zpracujte mouku, cukr, vanilkový cukr, skořici, kakao, máslo a rozemleté ořechy do těsta. Poté ho dejte do lednice vychladit.
  2. Předtím, než se pustíte do válení a vykrajování, si těsto vyndejte z ledničky, ať trochu povolí. Vyvalujte asi půl milimetru tenké těsto a vykrajujte z něj srdíčka či kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Cukroví pečte asi 5 až 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud není těsto hezky voňavé. Jelikož je kakaové, jde poměrně těžko odhadnout, kdy už je upečené, takže pozor, abyste ho nespálili.
  4. Nechte cukroví vychladnout a pak je slepujte pomocí Nutelly. Išelské je hodně křehké, takže opatrně, aby se vám nelámalo.
  5. Nakonec si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s kokosovým olejem a cukroví do něj kousek po kousku z poloviny namočte, odkládejte na plech s pečicím papírem a hned nahoru dejte rozpůlenou mandli nebo vlašský oříšek.
  6. Je hotovo, nechte čokoládu ztuhnout a pak dejte išelské odležet do Štědrého dne.

Přeju krásné Vánoce. 😉

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *