Dýňové paštičky z Harryho Pottera

Halloween se kvapem blíží, a ať už ho slavíte nebo ne, možná máte chuť na nějakou dýňovou mlsku. V obou případech vás snad potěším. 🙂 O víkendu jsme s kamarády měli takovou menší halloweensky laděnou party a já si vzpomněla na Harryho Pottera a všechny ty báječné hostiny v předvečer všech svatých. Padly mi do oka Harryho oblíbené dýňové paštičky (neboli „pumpkin pasties“ v originále). Recept najdete v článku.

 

Co budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta
  • 1 středně velká dýně hokaido
  • 2 lžičky skořice
  • muškátový oříšek k nastrouhání
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • hrst rozinek
  • volitelně hrst vlašských ořechů (ta do původního tradičního receptu nepatří, ale s oříšky jsou dýňové paštičky ještě lepší, takže to nechám na vás a vašich preferencích)

 

Jak na to:

  1. Listové těsto nechte předem rozmrazit.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte na poloviny a vydlabejte pecky. Nakrájejte ji na menší kousky a dejte povařit do změknutí.
  3. Pak si vytvořte dýňové pyré. V míse změklou dýny rozšlehejte dohladka a přidejte skořici, cukr, omyté rozinky a případně nasekané vlašské oříšky. Do směsi také nastrouhejte pár tahy muškátový oříšek pro vůni a lehkou pikantní chuť. Důkladně promíchejte.
  4. Listové těsto rozválejte do tloušťky asi tří milimetrů a vykrajujte z něj kolečka o průměru minimálně deset centimetrů. Já neměla žádné vykrajovátko, tak jsem použila větší plecháček. Můžete klidně vykrajovat i větší kolečka, ale menší už by se vám špatně dělaly.
  5. Doprostřed každého kolečka dejte trochu dýňového pyré (stačí jedna až dvě lžičky v závislosti na tom, jak velká kolečka jste vykrojili). Pyré by nemělo být moc, aby vám pak paštička šla uzavřít, aniž by se pyré dostalo přes okraje.
  6. Napusťte si do hrníčku vlažnou vodu a prstem navlhčete z poloviny okraj kolečka, pak spojte suchou půlku s tou navlhčenou a pořádně přitiskněte k sobě, aby se vám paštičky při pečení nerozšklebily. Okraj pak ještě přimáčkněte hroty vidličky (jako dekorační prvek i z praktických důvodů).
  7. Do každé paštičky pak nožem píchnutím udělejte tři otvory, a aby vám krásně zezlátla, potřete ji rozšlehaným vejcem.
  8. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 35 až 40 minut do zlatova.
  9. Happy Halloween!

Přejeme příjemné mlsání u kávy. 😉

 

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.