Dripper: mistr v překapávání kávy

Dripper (nebo také překapávač, V60, chytráček…) je další oblíbenou alternativní metodou přípravy kávy, která funguje na jednoduchém, zato efektivním principu filtrace. Připravíte si v něm skvělou překapávanou kávu, a i když to není žádná věda a káva je hotová vcukuletu, celý proces přípravy vás bude zaručeně bavit. V článku se o dripperu dozvíte vše, co potřebujete vědět, včetně návodu, jak si ve V60 připravit tu nejlepší kávu. Pojďme se do toho pustit. 🙂

Ať už se setkáte s názvem dripper, V60, coffee dripper nebo taky clever dripper či chytráček, poslední přezdívka vám napoví, že se jedná o opravdu chytrou metodu přípravy kávy, která je založená na filtrování kávy přes papírový filtr. Jednoduchost a skvělá výsledná káva řadí dripper mezi nejvyhledávanější alternativní metody přípravy. Navíc je tenhle elegantní krasavec předchůdcem dnešních moderních překapávačů.

Dripper, který vám vzhledem nejspíš připomene porcelánový, skleněný nebo plastový hrníček s podšálkem, se do celého světa rozšířil z asijských zemí. Je to moderní metoda, která má však pár desítek let historie za sebou, vznikla na počátku 20. století. Díky „podšálku“ se dripper dá postavit na konvici, šálek nebo hrnek a mezi ně se vkládá filtr. Uvnitř dripperu je otvor, kterým skrze filtr protéká káva dolů, zatímco lógr zůstává v papírovém filtru, a také drážky, které přidržují filtr na místě a odvádí vzduch. Jednoduché, ale neskutečně praktické. 🙂

Výhody dripperu

  •  Velkou výhodou dripperu je rychlost a jednoduchost přípravy kávy a zároveň lahodný výslední nápoj. Celý proces trvá jen pár minut a zvládne ho opravdu každý kávomil.
  •  Dripper také patří k nejlevnějším alternativním metodám přípravy kávy a nevyžaduje nijakou složitou údržbu. Prostě ho jen opláchnete vodou a je to.
  •  Pomocí filtru docílíte kávy bez zbytků lógru a zrnek, výsledný nápoj je čistý.

Příprava kávy v dripperu

  1.  Nejdříve si umelte čerstvou kávu na hrubo. Je vhodný poměr 60 gramů kávy na litr vody.
  2.  Omyjte filtr a vložte ho do dripperu. Poté do něj nasypte umletou kávu.
  3.  Dripper usaďte na hrnek nebo konvičku. Kávu trochu zalijte vodou o teplotě 92 až 96 stupňů, aby se předpařila, a pak lijte pomalu zbytek horké vody. Káva se začne louhovat.
  4.  Do konvičky nebo hrnečku pod dripperem se vylouhuje káva. Louhování by nemělo trvat děle než tři minuty. Filtr vyhoďte do koše.
  5.  Tip na závěr: Pokud se vám připravená káva zdá bez chuti, zkuste ji umlít více na jemno. Pokud je naopak hořká, zkuste hrubější mletí.

Jaký dripper si vybrat?

Nejzásadnějším faktorem při výběru dripperu pro vás nejspíš bude velikost dripperu a také materiál, z kterého je vyrobený. Většina dripperů je k dispozici ve velikosti 1, ve které si připravíte 1 až 2 šálky kávy, a ve velikosti 2, ve které připravíte 3 až 4 šálky kávy, a můžete vybírat z překapávačů vyrobených z keramiky, plastu, oceli či skla. Před koupí tedy zvažte, kolik šálků naráz budete s dripperem připravovat a jaký materiál je vám nejpříjemnější. Pokud však váháte, snad pomohou tyto tipy. 😉

Nejznámější (a také kvalitní a ověřenou) značkou u nás jsou drippery Hario. Tato japonská firma také vyrábí veškeré příslušenství (nejen) k dripperům a speciální filtry do dripperů.

Hario V60

Hledáte-li dobrý poměr mezi cenou a kvalitou a zároveň máte rádi klasiku, můžete rovnou přestat hledat a sáhnout po nejoblíbenějším a nejprodávanějším dripperu Hario V60, který stále kraluje i v kavárnách nabízejících také filtrovanou kávu. Ptáte se, proč zrovna název V60? Ona šedesátka v názvu značí úhel 60° typický právě pro Hario překapávače, který vytváří typický tvar písmene V. Dalším typickým rysem pro Hario drippery jsou vroubky z vnitřní strany překapávače, které svádí kávu do spodní části.

Nejklasičtějším z klasických je keramický Hario V60, který je dostupný ve velikosti 1velikosti 2 a kromě tradiční bílé také v různých barevných variacích: červené, tyrkysové, růžovéčerné.

Pokud vás láká spíše nerezové provedení dripperu Hario V60, pak vám určitě padne do oka tenhle černý elegán vyrobený z matné oceli.

Dáváte-li ale přednost plastu jakožto materiály, ani zde vás Hario nezklame. Plastová verze Hario V60 dripperu je opět k dispozici ve velikosti 1ve velikosti 2.

Nebo to rovnou chcete všechno komplet v jednom? Pak vás potěší tento set, ve kterém najdete Hario V60 keramický dripper v tradiční bílé barvě a o velikosti 2, skleněnou karafu, 10 kusů papírových filtrů do začátku a odměrku.

Pro milovníky inovací

Pořád zůstaneme u japonské firmy Hario, tentokrát ale opustíme tradiční vzhled dripperu. Hario V60 Drip Decanter je pořád dripper, ale má modernější vzhled, ekonomické a minimalistické provedení a je kompaktnější. Kromě samotného „šálku“ typického pro dripper je však jeho nedílnou součástí i skleněná nádoba, do které se filtruje káva. Je to vlastně takový šikovný kříženec dripperu a chemexu.

Pro milovníky minimalismu

Ve firmě Barista & Co se rozhodli pro to nejminimalističtější řešení ze všech. Z dripperu osekali vše, co tam být nemusí, a výsledkem je wall-free dripper, neboli překapávač bez stěn. Barista & Co Corral Pour Over je vyrobený z nerezové oceli, nevyžaduje skoro žádnou údržbu, je to vyladěný designový kousek a oproti běžnému dripperu vám u něj nehrozí, že se papírový filtr přilepí ke stěnám. Pořídit si jej můžete ve stříbrné, měděné či černé.

O něco chytřejší dripper alias chytráček

Oproti klasickému dripperu spojuje chytráček, někdy také známý jako Mr Clever Dripper opět od firmy Hario, nejen výhody dripperu, ale také french pressu. To znamená dvě věci: filtrovaná káva je naprosto čistá a bez zbytků sedliny a díky ventilu můžete kávu v papírovém filtru louhovat, jak dlouho chcete. Ventil nepropustí kávu dřív, než chytráček posadíte na šálek či konvici, umožňuje tak kávu extrahovat rovnoměrně a potěší výslednou jemnou chutí.

Nezapomeňte dokoupit filtry

Bez papírových filtrů si však v dripperu kávu nepřipravíte, je potřeba je zakoupit zvlášť, pokud nejsou součástí balení, a pak dokupovat znovu a znovu. Prodávají se po 100 kusech a stojí kolem 1 koruny za kus. Dejte si jen pozor, zda kupujete tu správnou velikost, aby odpovídala velikosti vašeho dripperu. Pro Hario V60 o velikosti 1 jsou určené tyto papírové filtry, pro Hario V60 o velikosti 2 přidejte do košíku tyto filtry.

A co vy? Už jste někdy dripper vyzkoušeli? Podělíte se s námi o svoje postřehy, tipy a rady? 😉

Markéta
Jsem experimentátor, samouk a kreativec. Ráda se učím něco nového a inspiruji druhé. Potěšíte mě šálkem kávy, dobrou knihou, cestovatelskými zážitky a nakažlivým nadšením. ;)
Komentáře
  1. Lucie napsal:

    Při výběru mezi french press a nebo dripperu z čeho je kafe lahodnější?

    • Markéta napsal:

      Pěkný den, Lucie,
      řekla bych, že tady to spíše závisí na kávě, kterou zvolíte. Pokud vyberete nějakou, která není příliš kvalitní nebo vám její chuťový profil nevyhovuje (je na vás příliš hořký nebo příliš nakyslý), pak je úplně jedno, jestli máte french press nebo drahý kávovar za dvě stě tisíc. 🙂
      Obě metody jsou velice jednoduché a ani jedna vám nepřipraví špatnou kávu. Výhodou obou metod je rychlost a jednoduchost přípravy. Nevýhodou french pressu bývají malé částečky kávové sedliny v kávě. Nevýhodou dripperu zase nutnost dokupovat papírové filtry. Zvolte si tu, která je vám sympatičtější a pusťte se do experimentování. Chvíli trvá, než si celý proces vyladíte sobě na míru, ale pak to stojí za to. Osobně používám aeropress a nemůžu si alternativní přípravu kávy doma vynachválit. 😉
      Držím palce při výběru a přeji krásný advent,
      Markét

Napsat komentář: Lucie Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.