Chemex vypadá jako elegantní skleněná váza na květiny, ale ve skutečnosti vám tenhle krasavec dokáže připravit báječnou filtrovanou kávu. A ani zdaleka to není tak složité, jak by se mohlo zdát. Právě naopak, jednodušší to snad už ani být nemůžu. Pojďme si tedy říct o chemexu víc a naučit se v něm připravovat tu nejlepší kávu. 🙂
Název chemex by mohl evokovat složité aparáty jako z chemické laboratoře, a pokud vám připomíná kádinku s výsledkem nějaké chemické reakce, jste docela blízko pravdy. V podstatě se jedná o upravenou nádobu původně používanou v laboratoři, která je vyrobená ze skla a má tvar uprostřed zúžené vázy nebo přesýpacích hodin. V zúženém místě je dřevěná součást připevněná koženou šňůrkou, která slouží mimo jiné jako pohodlné držadlo, díky kterému se nespálíte o horkou kávu.
Chemex je takový minimalistický designový elegán, který se dobře vyjímá nejen na fotkách i v kuchyni. Je vyrobený z těch nejkvalitnějších materiálů: borosilikátového skla, dřeva a kůže. Údržba není ani trochu náročná – chemex prostě jen po přípravě omyjete vodou. Můžete ho bez obav dát i do myčky, stačí jen rozvázat provázek a odložit dřevěný úchop stranou.
Chemex také překvapí jednoduchostí přípravy kávy. Vystačí vám tak, jak je, potřebujete už jen papírové filtry. Metoda přípravy kávy v chemexu spočívá v tom, že do jeho horní části naléváte vodu, která se mísí s umletou kávou a překapává skrze filtr do spodní části nádoby. Jelikož jsou chemexovské filtry o něco silnější a hrubší než u jiných alternativních metod, výsledkem je čistá káva bez zákalu, sedliny či jiných nežádoucích částeček. Filtr v chemexu navíc kávu propouští o něco pomaleji než třeba dripper, takže je umletá káva s vodou v kontaktu déle a vy si tak můžete vychutnat celou škálu chuťových profilů kávy, kterých byste u jiných metod přípravy nedocílili. To vám dává obrovský prostor k experimentování a hraním si s výslednou chutí. A dobrou zprávou je, že na přípravě kávy v chemexu se toho moc zkazit nedá, odpustí vám kdeco. 🙂
Chemex je vynálezem Američana Petera Schlumbohma. Tato alternativní metoda přípravy kávy se poprvé objevila roku 1941 a brzy si získala srdce milovníků kávy v Americe, kde se velice rychle zabydlela v domácnostech. Jen tak pro zajímavost, pan Schlumbohm byl poněkud excentrickým chemikem a vynálezcem, z jehož tří stovek vynálezů se prosadil jen jediný – chemex. A ještě že tak. Chemex se od té doby stal oblíbenou alternativní přípravou kávy i jakousi hipsterskou i minimalistickou ikonou.
Příprava kávy v chemexu počítá s poměrem 6 gramů kávy na 100 ml vody. Pokud tedy máte standardní verzi pro 6 šálků, budete potřebovat 30 gramů kávy na 500 ml vody. Extrakce kávy trvá okolo tři až čtyř minut.
Chemex jako takový je jen jeden (myšleno jen jeden dokonalý design), přesto ho však můžete zakoupit v různých velikostech. Je tu varianta pro 3, 6, 8 a 10 šálků, takže zvažte, pro kolik lidí nebo kolik kávy chcete naráz připravit.
Nejmenší chemex na trhu je o něco hubenější než jeho větší bráchové. Má objem 440 ml, takže si v něm připravíte maximálně tři šálky kávy, dva větší nebo jeden opravdu pořádný.
Nejtradičnějších z dostupných chemexů je právě chemex pro 6 šálků. Má objem 880 ml a připravíte v něm až 6 šálků kávy. Pokud byste však potřebovali ještě větší objem, zvolte chemex pro 8 šálků (objem 1,18 l) nebo chemex pro 10 šálků (objem 1,48 l).
A nezapomeňte si také k chemexu přikoupit filtry, budete je potřebovat. Můžete sáhnout po klasických papírových, nebo zvolit ekologičtější látkové či kovové filtry. Pozor ale, je třeba si dát pozor, abyste zakoupili tu správnou velikost filtrů.
Papírové filtry jsou nejběžněji používanou variantou, možná právě proto, že klasika je klasika. Spolu s chemexem je totiž navrhl tvůrce této alternativní metody přípravy kávy. Čtyřvrstvý skládaný papír má skvělé filtrační vlastnosti, zároveň však propustí maximální množství esenciálních olejů a zaručí tak tu nejbohatější chuť vaší kávy. K dispozici jsou papírové filtry pro chemex na tři šálky a chemex na šest a více šálků.
Kovové filtry ocení především příznivci zero waste nebo ti z vás, kteří nechtějí pořád dokola dokupovat papírové filtry. Počáteční investice je sice o dost vyšší, ale po pár měsících každodenní přípravy kávy v chemexu se vám vrátí. Na rozdíl od papírových filtrů vůbec nezachycují oleje z kávy, takže výsledná chuť je plnější a výraznější. S kovovými filtry vám také odpadne starost z dokupování filtrů, i údržba je snadná. Můžete zvolit třeba kvalitní filtr Able Kone z nerezové oceli určený pro chemex pro 6 a více šálků.
Látkové filtry jsou další ekologičtější variantou oproti klasickým papírovým filtrům. Jsou vyrobené z organické bavlny, skladné a opakovaně použitelné. Jen je třeba počítat s pracnější údržbou a jinou výslednou chutí kávy. Jsou dostupné pro chemex o objemu 3 šálků kávy i pro chemex o objemu 6 až 10 šálků.
A co vy? Už jste někdy chemex vyzkoušeli? 😉